nieuws

Degrowth: Oslo Architecture Triennale 2019

Architectuur

Degrowth: Oslo Architecture Triennale 2019

Op zaterdag 26 september zal de triënnale van Oslo van start gaan. Het onderwerp van het evenement is Degrowth. De curatoren willen met hun programma de vraag onderzoeken hoe architectuur moet reageren op een tijd van klimaatnoodsituatie en sociale verdeeldheid?

De curatoren van de de Oslo Architecture Triennale stellen dat het verlangen naar oneindige groei gemeenschappelijke en ecologische doelen terzijde heeft geschoven. Die groei meet de acties van cultuur en gemeenschap als slechts hobbels in het BBP.

En architectuur is daarin geen uitzondering pleiten ze. Architectuur is niet het “zinvol levenswerk” zoals veel mensen het gevoel hebben dat het zou moeten zijn. Daarentegen “zijn huizen voertuigen geworden van speculatie met kapitaal, zijn galerijen reclameborden geworden voor het aantrekken van investeringen, zijn straten de infrastructuur van consumptie geworden, exporteren universiteiten verlichting voor winst.”

Om dit tij te keren organiseert de Oslo Triënnale verschillende evenementen binnen vier instituten: The Library, The Theatre, The Playground en They Academy.

The Library viert het delen, democratiseren van ideeën en goederen. The Theatre nodigt deelnemers uit de realiteit te bevragen en alternatieven aan te dragen. Doel van The Playground is het verkennen van de stad die de straten terugwint als een plek van vreugdevolle en doordachte experimenten. En The Academy biedt een platform voor discussie en onderzoek om onrecht en extractie te bestrijden.

 

 

 

 

Reageer op dit artikel