nieuws

Opening Bauhaus Museum Dessau door addenda architects

Architectuur

Gisteren is in Dessau het Bauhaus Museum geopend. In het kader van 100 jaar Bauhaus ontwierp het Spaanse addenda architects een volledig nieuw museum. Als een ‘Huis in een huis’ zijn de expositiezalen in het transparante gebouw gehangen.

Eind 2015 won het jonge Spaanse bureau addenda architects de internationale competitie voor het nieuwe Bauhaus Museum Dessau. Kenmerkend aan het plan is het ingetogen, maar overtuigende ontwerp. Met de opening van het nieuwe museum vormt het hoogtepunt van de festiviteiten in Dessau rondom 100 jaar Bauhaus.

Glazen doos in het park

Het Bauhaus Museum Dessau ligt in het Stadtpark van Dessau, het hart van de stad. Met een lengte van 105 meter en een breedte van 25 meter vormt het gebouw een langwerpige doos in het park.

Bauhaus Museum Dessau door addenda architects. Beeld Thomas Meyer/OSTKREUZ

Beeld Thomas Meyer/OSTKREUZ

Afhankelijk van het licht ontstaat een spel van reflectie en doorzichten in de glazen gevel. Daarmee gaat het gebouw een relatie aan met zowel de stedelijke omgeving aan de ene zijde als de parkomgeving aan de andere zijde.

Black Box

De Black Box op de eerste verdieping vormt de kern van het museum. Deze rust slechts op twee kernen, waardoor deze vijf meter boven de hoofden van de bezoekers lijkt te zweven. In deze kubus zijn alle museumzalen gerealiseerd.

Monografie Musea

In binnen- en buitenland openen veel nieuwe musea. Aan de hand van vijf actuele projecten bespreken we de toekomst van deze typologie.

Ga naar alle monografieën >

Op de begane grond bevindt zich een flexibele ruimte met onder andere de lobby, kaartverkoop, museumwinkel en een café. Ook is hier een ruimte van 600 vierkante meter gereserveerd voor wisselende exposities.

Lees verder

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel