nieuws

Atelier Kempe Thill voltooit transformatieproject

Architectuur

Atelier Kempe Thill voltooit transformatieproject
beeld Ulrich Schwarz

In 2011 won Atelier Kempe Thill de prijsvraag om twee flatgebouwen in Rozemaai, naast Antwerpen te transformeren. De prijsvraag werd georganiseerd door Woonhaven Antwerpen. Die renovatie is nu voltooid. 

De ambitie van het project was om de integratie van de gebouwen in de stedelijke context te verbeteren en om meer interactie tussen de platen en de openbare ruimte te realiseren.

beeld Kempe Thill

beeld Kempe Thill

De blokken zijn door Kempe Thill tot op het bot gestript. Aan de vorm van de bestaande skeletten is meer bouwvolume aan de bovenste verdiepingen toegevoegd. wat bijdroeg aan de correctie van de geometrie en tegelijkertijd werd meer verhuurbare woonruimte gerealiseerd.

Nieuwe ontsluiting

Vier nieuwe trappen en liftkernen werden op de vier gevels van de bestaande structuren geplaatst, zodat de nieuwe kernen het zicht vanuit de appartementen niet langer blokkeren. De inkomhallen zijn allemaal duidelijk zichtbaar vanuit de omliggende straten en de gebouwen hebben nu meer communicatieve gevels aan de hoofden.

beeld Kempe Thill

beeld Kempe Thill

De twee blokken vormen een dominant ensemble, wat wordt onderstreept door de realisatie van een verbindend pleintje tussen de twee gebouwen, de “toegangspoort” naar een toekomstig buurtpark en een nieuw laagbouwproject aan de westkant.

beeld Ulrich Schwarz

beeld Ulrich Schwarz

Tweede huid

De nieuwe glazen platen bedekken de betonnen platen van de balkonconstructie en de galerij en wekken de indruk van een “tweede huid”. Bijna alle historische elementen werden gesloopt of moesten om verschillende redenen worden afgedekt. Het bestaande gebouw is vrijwel geheel verdwenen onder de nieuwe architectuur.

Vanuit het oogpunt van Atelier Kempe Thill toont het project de mogelijkheden en het potentieel van veel naoorlogse woonwijken en onderstreept het de zin om deze structuren om ecologische en economische redenen te renoveren.

beeld Ulrich Schwarz

beeld Ulrich Schwarz

Reageer op dit artikel