nieuws

Architect uit Niger onderscheiden met Prins Claus Prijs 2019

Architectuur

Architect uit Niger onderscheiden met Prins Claus Prijs 2019
Mariam Kamara, architect in Niger, wint Prins Claus Prijs 2019

Op 4 december worden in Amsterdam de prijzen van het Prins Claus Fonds uitgereikt. De avond ervoor zullen alle laureaten 2019 hun verhaal vertellen tijdens ‘Louder than words’, een openbare avond in het Compagnietheater in Amsterdam. Onder de laureaten Mariam Kamara, architect in Niger.

Het Prins Claus Fonds huldigt visionaire personen en organisaties voor hun excellente en baanbrekende werk op het gebied van cultuur en ontwikkeling. Dit jaar zijn alle laureaten vrouwen of door vrouwen geleide organisaties. Het Fonds heeft bij de voordracht van de kandidaten geen nadruk gelegd op gender, maar de aanbevelingen zijn een afspiegeling van het groeiende aantal vrouwen dat in hun vakgebied grote vooruitgang boekt.

Mariam Kamara

Onder de laureaten voor de Prins Claus Prijzen Mariam Kamara, architect in Niger. Zij wil door middel van architectuur de gemeenschap dienen en het leven van de mensen ten goede veranderen. Na een zevenjarige carrière in de informatica raakte ze ervan overtuigd dat ze als architect meer voor de mensen kon betekenen, en ging architectuur studeren. Haar eerste bouwproject in Niger was een huizencomplex ten behoeve van het steeds groeiende inwonertal van de stad. Het ontwerp was geïnspireerd door prekoloniale tradities met een aversie tegen woontorens en gericht op compacte gebouwen van twee of drie verdiepingen, die veel privacy bieden, maar verbonden zijn door gemeenschappelijke ruimtes. Kamara werkt nauw samen met lokale bouwkundigen en ambachtslieden en maakt gebruik van lokale materialen om tot duurzame oplossingen te komen. Met haar ontwerpen voor openbare ruimten creëert zij meer bewegingsvrijheid voor vrouwen in deze islamitische cultuur.

Winnaar Prins Claus Prijs Mariam Kamara

Dandaji Market. ©atelier Masomi. Beeld MauriceAscani

De andere laureaten zijn:

– Kamala Ibrahim Ishag (beeldend kunstenaar, Soedan), winnaar van de De Grote Prins Claus Prijs
– Mónica Ojeda Franco (schrijver, Ecuador), winnaar van de Next Generation Prins Claus Prijs
De Prins Claus Prijzen gaan naar:
– Ambulante (organisatie voor documentairefilms, Mexico)
– Bill Kouélany (beeldend kunstenaar, schrijver, Congo-Brazzaville)
– Djamila Ribeiro (filosoof, Brazilië)
– Anocha Suwichakornpong (filmmaker, Thailand)

De selectieprocedure

De Prins Claus Prijzen Commissie is samengesteld uit onafhankelijke internationale deskundigen op het gebied van cultuur en ontwikkeling. Zij selecteren de laureaten voor een Prins Claus Prijs op grond van aanbevelingen uit het wereldwijde netwerk van het Fonds, op basis van criteria als kwaliteit, vernieuwing en de impact van hun werk. Het bureau van het Fonds onderzoekt de aanbevelingen en raadpleegt deskundigen voor een second opinion.

Prins Claus Prijzen Commissie 2019

Manuel de Rivero (voorzitter), architect en urbanist, Lima, Peru
Sheika Hoor Al Qasimi, conservator en beeldend kunstenaar, Sharjah, emiraat Sharjah
Sandra den Hamer, directeur Eye Filmmuseum, Amsterdam, Nederland
Amar Kanwar, beeldend kunstenaar en filmmaker, Delhi, India
Tejumola Olaniyan, hoogleraar Afrikaanse en Engelse taal en literatuur, Madison, VS
Fariba Derakhshani is coördinator Prijzen Programma en secretaris Prijzen Commissie

Reageer op dit artikel