nieuws

Zeyu Cai & Sibei Li winnen officieuze ontwerpwedstrijd Notre-Dame

Architectuur

Zeyu Cai & Sibei Li winnen officieuze ontwerpwedstrijd Notre-Dame

Zeyu Cai & Sibei Li zijn met Paris Heartbeat de winnaars van de officieuze ontwerpwedstrijd voor de herbouw van de Notre-Dame in Parijs. De wedstrijd is een initiatief van GoArchitect. Zij wilden in de ontwerpen het architectuurdebat rond de wederopbouw naar voren laten komen en organiseerden een publieke stemronde.

Volgens Zeyu Cai & Sibei Li is de kathedraal getuige geweest van de geschiedenis van Parijs. ‘Het brandde, het overleefde en schikte zich naar de veranderende wereld.  De wederopbouw luidt een nieuw tijdperk in voor de kathedraal waarvoor zij een spits bedachten in poly-spiegels die samen met het spiegeldak de context reflecteert. Elk moment krijgt het gebouw hiermee een nieuw uiterlijk, passend bij de veranderende stedelijke omgeving. Hiermee ontstaat een sterke verbinding tussen het gebouw, de stad en de tijd.

Notre-Dame Heartbeat - winnaar publiekverkiezing wederopbouw Notre Dame

Aan de bovenkant van de spits bedacht het duo een tijdcapsule waarin het verleden wordt bewaard en ruimte wordt gereserveerd voor het toekomstige verhaal. De weerspiegeling van de torenspits creëert een stadscaleidoscoop. Het levendige glas kleurt het licht terwijl de structuur de schaduw uitdrukt. Hiermee is het roosvenster van de Notre-Dame volledig in het ontwerp opgenomen.

Notre-Dame Heartbeat - winnaar publiekverkiezing wederopbouw Notre Dame

Finalisten

Wereldwijd stroomden de ontwerpen binnen, waaronder ook uit Nederland. Onderstaand de ontwerpen die tot de eindstrijd doordrongen.

Waterfall_Notre-Dame

Het Verenigd Koninkrijk: Dr. Cuong Phu Nguyen and Mrs. Nga Thi Hang Nguyen met The Waterfall of Light

Rogerio-Calvalheiro_Notre_Dame
De Verenigde Staten: Rogerio Carvalheiro

Japan Notre-Dame
Japan: Kotaro Horiuchi, Kumiko Yamamoto, Clarissa Maharani Hartanto, Itoko Yamazaki, Supreetha Sudheer, Maho Nagasaka,Yuki Kanazawa, Atsuko Watanabe met Void

NAK-Notre Dame
– Canada: NAK Design Strategies, Ron Barid

Niklas-Brockmann_Notre-Dame
– Verenigd Koninkrijk: Niklas Brockmann-Smith

Vision of the Notre-Dame

Alle ontwerpvoorstellen zijn gebundeld in het boek ‘Visions of Notre-Dame’. Meer informatie over de bestelwijze via de link>>

 

Lees ook

 

 

 

Reageer op dit artikel