nieuws

Van Eesteren Museum Amsterdam presenteert Zeitgeist Bauhaus

Architectuur

Van Eesteren Museum Amsterdam presenteert Zeitgeist Bauhaus
Ontwerp C. van Eesteren tbv koppeling oud en nieuw door routes en parken. Beeld Van Eesteren Museum Amsterdam

In het kader van het 100-jarig jubileum van Bauhaus komt het Van Eesteren Museum met de tentoonstelling Zeitgeist Bauhaus. De expositie gaat in op de inspiratie, principes, klaarheid en esthetiek van het Bauhaus in Amsterdam. Het toont hoe belangrijk de ontwerpers zijn geweest voor de ontwikkeling van de moderne wooncultuur in de stad.

In 2019 is het precies 100 jaar geleden dat Walter Gropius het Bauhaus oprichtte. Niet alleen in Duitsland, maar ook in Nederland besteden verschillende musea en organisaties aandacht aan dit grote jubileumjaar.

Zo kwam Boijmans Van Beuningen in Rotterdam al met de tentoonstelling Nederland ⇄ Bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld en zijn er nu exposities te zien in Het Nieuwe Instituut Rotterdam en het TextielMuseum Tilburg.

Nu presenteert het Van Eesteren Museum in Amsterdam de tentoonstelling Zeitgeist Bauhaus. Deze bespreekt het effect van het Bauhaus op het wonen en leven in Amsterdam. De architectuur en stedenbouw van de stad, en met name Nieuw-West, staan daarbij centraal.

 

Zeitgeist Bauhaus

In 1922 bezocht Cornelis van Eesteren het Bauhaus in Weimar. Dat leverde hem veel bijzondere ervaringen, ontmoetingen, kennis en inzichten op. Deze hebben zijn kijk op de wereld en de toenmalige moderne en toekomstige ruimtelijke vraagstukken voor de rest van zijn leven veranderd. In de tentoonstelling is te zien hoe hij dit alles later heeft toegepast.

Daarnaast is er aandacht voor de vriendenkring van Van Eesteren. Zo komen Theo van Doesburg, Gerrit Rietveld, J.J.P. Oud, Johan Niegeman en Mart Stam, en oud-studenten Bertus en Monica Mulder aan bod. Ook zijn er stoelen en lampen van Gerrit Rietveld, typemeubelen van Marcel Breuer te zien.

Aanvullend op de tentoonstelling biedt het museum een Zeitgeist-Bauhauswandeling door de westelijke tuinsteden van Amsterdam langs voorbeelden van de invloed van het Bauhaus.

De tentoonstelling Zeitgeist Bauhaus tot en met 8 december te zien in het Van Eesteren Museum te Amsterdam. 

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel