nieuws

Utrechtse bushokjes groene wereldhit

Architectuur

Utrechtse bushokjes groene wereldhit
Beeld Gemeente Utrecht, Maurice Prijs

In Utrecht staan sinds kort honderden bushokjes met een groen dak. Er ligt sedum op, een soort vetplant. En dat wekt, meldt de Volkskrant, interesse uit alle delen van de wereld.

De daktuinen op de nieuwe Utrechtse bushokjes zien er op het eerste gezicht niet zo spectaculair uit: een paar centimeter aarde met daarop groene en bruinrode vetplantjes en her en der wat sprieten. Het eerste exemplaar verscheen in april, inmiddels staan er ruim driehonderd. De hokjes vangen fijnstof af, bieden bijen en vlinders een pleisterplaats en houden regenwater vast.

En iedereen wil ze hebben. Van Melbourne tot Mexico-Stad hangen ze aan de lijn in het Utrechtse gemeentehuis. De BBC, The Guardian, USA Today, de Duitse omroepen ARD en WDR en media uit onder meer Canada, India, Oekraïne, Italië en Zwitserland hebben er aandacht aan besteed. Ook andere Nederlandse steden willen ze hebben.

Bushokje Sedumdak Beeld Gemeente Utrecht, Maurice Prijs

Gemeente Utrecht, Maurice Prijs

Subsidie

De gemeente wil huizenbezitters ook stimuleren om een groen dak aan te leggen, en heeft hiervoor een subsidie in het leven geroepen. De subsidie is voor het aanleggen van een groen dak op bestaande gebouwen, woningen, woonboten en bijgebouwen. Men kan voor één of voor meerdere gebouwen samen een aanvraag doen. De totale oppervlakte van het groene dak moet in ieder geval meer dan 20 m2 zijn, en het dak mag niet steiler zijn dan 15 graden.De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type dak. Meer informatie is hier te vinden.

Gemeente Utrecht, Maurice Prijs

Bron: de Volkskrant/APS/NUK/Gemeente Utrecht

Lees ook:

 

 

 

Reageer op dit artikel