nieuws

‘Utrechtse boekenkast’ van JanIsDeMan gaat internationaal

Architectuur

‘Utrechtse boekenkast’ van JanIsDeMan gaat internationaal

De boekenkast van de Utrechtse graffitiartiest JanIsDeMan is internationaal gegaan. Zijn bekende afbeelding van een kast op de Amsterdamsestraatweg is nu ook in Frankrijk en Engeland te bewonderen schrijft DUIC op haar website.

In Frankrijk werd Jan Heinsbroek alias JanIsDeMan uitgenodigd bij een streetartfestival in de stad Boulogne-sur-Mer, nadat zijn kunstwerk in Utrecht de hele wereld ging op social media. “Ik stond daar tussen gerenommeerde namen uit de scene. Ik voelde mij echt vereerd.” De organisatie van het Franse festival wilde dat Heinsbroek zijn bekende boekenkast zou schilderen, hoe hij daar verder invulling aangaf mocht hij zelf weten. Net zoals in Utrecht mochten betrokkenen boeken aanleveren waarvan zij wilde dat ze in de kast kwamen te staan.

Frankrijk Boekenkast JanIsDeMan

De Franse Boekenkast

Engeland

De reden van de Engelsen om de Utrechter uit te nodigen is minder feestelijk. Er is daar namelijk door de lokale autoriteiten besloten om een bibliotheek in een arme buitenwijk van Londen te sluiten. De boeken in de kast op de muur staan dus symbool voor de boeken die daar ooit in groten getale aanwezig waren.

“Juist mensen met weinig geld hebben een bibliotheek heel hard nodig. Ik vind het daarom raar dat een bieb op zo’n plek wordt gesloten. De boekenkast die ik in Engeland op de muur heb geschilderd is daarom met veel lege plekken een stuk soberder dan de kast in Utrecht en Frankrijk”, aldus JanIsDeMan.

Engelse boekenkast JanIsDeMan

De Engelse variant

Utrecht

Op de vraag of er meer boekenkasten in het buitenland verschijnen antwoordt Heinsbroek terughoudend. “Er zijn een aantal gesprekken, maar voordat iets rond is moet je daar niet te veel over zeggen. Dan gaat het namelijk niet door.”

Wat JanIsDeMan wel kan zeggen is dat er binnenkort in Utrecht wel een nieuw werk verschijnt. Op de muur van zwembad De Kwakel begint de kunstenaar eind augustus aan een nieuwe schildering die gerelateerd is aan het zwembad.

Bron: DUIC.nl

Lees ook:

Reageer op dit artikel