nieuws

Tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’

Architectuur

Tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’
League of German Girls Dancing during the Reichs Party Congress. (Photo by Hugo Jaeger/Timepix/The LIFE Picture Collection/Getty Images)

Het leidde bij de aankondiging 1,5 jaar geleden tot onrust, verontwaardiging maar ook nieuwsgierigheid: een tentoonstelling over het design van het Derde Rijk, te zien in het Design Museum Den Bosch van 8 september tot en met 20 januari 2020. Het moet laten zien hoe vormgeving een bijdrage heeft geleverd aan de verspreiding en de ontwikkeling van de nazi-ideologie.

Toelichting Design Museum Den Bosch – De tentoonstelling toont de grote bijdrage van vormgeving aan de opkomst van de kwaadaardige nazi-ideologie. De nazi’s waren meesters in het inzetten van vormgeving om hun doel te bereiken; massa’s mensen wisten ze ermee aan hun kant te krijgen.  Met de Volkswagen Kever, de Olympische Spelen in 1936, de swastika en de films van Leni Riefenstahl en belangrijke historische stukken uit Duitsland en Nederland.

“Het is een heel ander soort tentoonstelling dan we ooit gemaakt hebben”, zegt Timo de Rijk, directeur van het Design Museum Den Bosch tegen de NOS op nos.nl. “Iedereen kent de beelden, iedereen weet wie Hitler is. Het ultieme kwaad. Als je daarvoor muren vrij maakt in je museum, dan moet dat heel precies gebeuren.”

De tentoonstelling is ingedeeld aan de hand van verschillende tegenstellingen. Zuiverheid stond centraal, wat betekende dat verschillende bevolkingsgroepen als Joden, homo’s, Roma en Sinti dienden te worden vernietigd. Het nazisme bedacht en steunde op een eigen geschiedenis, maar was tegelijkertijd fanatiek gericht op de toekomst. Het was vervuld van romantiek, maar ook geobsedeerd door moderne technologie. Naar buiten toe liet het nazisme een verleidelijk beeld zien van voorspoed en zorgeloos vertier, terwijl in 1933 al de eerste concentratiekampen werden opgezet. Samen laten deze paradoxen zien hoe het nazisme binnen twaalf jaar eerst tot een enorme ontwikkeling en vervolgens tot een daverende ineenstorting kwam. En op welke manier design in dat proces een doorslaggevende rol speelde.

De tegenstellingen die het nazisme kenmerken wordt getoond in een ruime selectie objecten uit Nederlandse en Duitse musea en verzamelingen. Zo zijn er architectuurelementen en meubels te zien uit het Haus der Deutschen Kunsten de Rijkskanselarij. De ontwerpen tonen hoe de nazi’s teruggrepen op de classicistische vormgeving als machtsvertoon en symbool voor een nieuwe Duitse cultuur. De vele tijdschriften die opgenomen zijn in de tentoonstelling geven een beeld van het ver doorgevoerde doelgroepenbeleid van de nazi’s. Van moeders tot soldaten, van jonge meisjes tot internationale bezoekers, iedereen werd op de eigen manier aangesproken. De instructieboeken van de SS laten zien hoe precies ieder onderdeel van de beeldvorming rond de nazi’s werd ontworpen. Bij de massabijeenkomsten werd niets aan het toeval over gelaten.

Voor de tentoonstelling Design van het Derde Rijk werkt het museum met e-tickets en vaste starttijden. Bezoekers kopen online hun kaartje voor een specifieke datum en tijd. De ticketverkoop gaat 1 augustus van start. Meer informatie

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel