nieuws

Opening tweede deel studentencampus Yours in Leiden

Architectuur

Opening tweede deel studentencampus Yours in Leiden
beeld mecanoo

Op maandag 26 augustus opent het tweede deel van studentencampus op de Leidse Schans. Het ontwerp van mecanoo bestaat uit twee studentencomplexen met respectievelijk 218 en 249 woningen die samen het tweede deel van campus Yours vormen. In 2015 werden de eerste 600 studentenwoningen al in gebruik genomen.

De gevels worden gekenmerkt door verschillen in breedte, kleur en materialen. Dezelfde diversiteit wordt weerspiegeld in de soorten woningen. De grote studentenwoningencomplexen zijn verdeeld in kleinere eenheden met een eigen ingang op de begane grond. Het ontwerp maakt ook de potentiële conversie van studentenwoningen in starterswoningen of ondersteunde woonappartementen mogelijk.

Studentencampus Yours Leiden mecanoo

beeld mecanoo

De campus ligt op zes minuten fietsen naar het centrum van Leiden. Op enkele minuten lopen ligt treinstation Lammenschans. In totaal komen er op de Leidse Schans 1.900 woningen, waarvan een kleine 1.300 studentenwoningen. De laatste woningen worden naar verwachting medio 2020 opgeleverd.

Duurzame campus

Alle woningen op de campus zijn uiterst duurzaam en klaar voor de energietransitie. Net als de eerder gebouwde studentencomplexen hebben de twee nieuwste gebouwen geen gasaansluiting en zijn ze extra geïsoleerd. Verwarming en warm tapwater worden hier geleverd door een combinatie van een warmtepompboiler, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) en vele zonnepanelen op de daken. De campus voldoet daarmee aan de eerder door de gemeente gestelde duurzaamheidseisen.

Studentencampus Yours Leiden mecanoo

beeld mecanoo

Brede samenwerking

De campus kwam tot stand door een samenwerking tussen veel partijen. Het ontwerp is van mecanoo. Studentenhuisvester DUWO is vanaf het begin bij de plannen betrokken, samen met de Leidse Taskforce Studentenhuisvesting, waarin ook de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden zijn vertegenwoordigd. In 2011 wonnen Vorm Ontwikkeling en Ballast Nedam ontwikkelmaatschappij de tender voor de bouw van de campus. Er werden vier blokken met in totaal 600 woningen gebouwd, die werden aangekocht door Syntrus Achmea. DUWO nam drie blokken in beheer en het vierde in eigendom.

Projectgegegevens

Programma: 4,3 ha studentencampus met 1248 studentappartementen, 631 starterswoningen, retail, restaurants en servicefaciliteiten

Ontwerpfase: 2011-2013 / 2017-2018

Realisatiefase: 2013-2016: Blok B 583 studentappartementen, Blok C 117 starterswoningen, Blok D 91 starterswoningen; 2017-2019: Blok E 249 studentappartementen, Blok F 218 studentappartementen; 2018-2021: Blok A 423 starterswoningen en 197 studentappartementen

Opdrachtgever: VORM Ontwikkeling, Ballast Nedam

Constructiekosten (uitgevoerd) circa € 40 miljoen

Lees ook:

 

 

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel