nieuws

LocHal in Tilburg grijpt naast prijs voor beste bibliotheek van de wereld

Architectuur

LocHal in Tilburg grijpt naast prijs voor beste bibliotheek van de wereld
LocHal Tilburg door Civic, Braaksma & Roos, Inside Outside en Mecanoo, beeld Arjen Veldt

De LocHal in Tilburg is niet ’s werelds beste bibliotheek. Het ontwerp van Civic, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside en Mecanoo moest de overwinning gunnen aan Oodi, de centrale bibliotheek van Finland in Helsinki. De LocHal was samen met de Green Square Library and Plaza in Sydney, Australië en de Turanga bibliotheek in Christchurch, Nieuw-Zeeland genomineerd voor de titel. Omroep Brabant maakte een item voor de website.

Nominaties

De International Federation of Library Associations (IFLA) nomineerde de LocHal samen met nog drie andere bibliotheken waarvan Oodi de centrale bibliotheek van Finland in Helsinki door ALA Architects als winnaar is gekozen.

Oodi Helsinki

Oodi centrale bibliotheek van Finland in Helsinki door ALA Architects ging met de titel aan de haal.

Turanga bibliotheek in Christchurch, Nieuw-Zeeland door Schimdt Hammer Lassen Architects + Architectus

Green-Square-Library-and-Plaza-in-Sydney-Australie-foto-Tom-Roe

Green Square Library and Plaza in Sydney, Australië door Stewart Architecture. Beeld Tom Roe

De LocHal in Tilburg door Civic, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside en Mecanoo. Beeld Ossip Architectuurfotografie

Prijzen

De LocHal, die nog geen jaar open is, grossiert in erkenningen en prijzen zoal bij de uitreiking van de BNA Beste Gebouw 2019-uitreiking of bij de Dutch Design Awards en de Gulden Feniks. Ook internationaal valt het project op, het project hoort bij de nominaties van de  Dezeen Awards.  Ook het vakblad The Plan riep de Tilburgse bieb uit tot winnaar van hun internationale architectuurwedstrijd.

Vernieuwend bezig

Al die nominaties en prijzen, directeur Peter Kok is er blij mee: “Als je hier binnenkomt, heeft dat een wow-effect. En dat heeft de rest van de wereld ook ontdekt. Ze komen hier massaal op af, uit alle landen van de wereld. De eerste drie maanden van het jaar had de LocHal een bereik van 235 miljoen mensen. Dus heel veel mensen hebben ervan gehoord, in Nederland en daarbuiten.” Maar met de nominatie voor beste bieb van de wereld is Kok helemaal verguld: “Want dit is de erkenning dat we hier vernieuwend bezig zijn. Een ander type waardering, vooral ook voor onze medewerkers.”

Toch schat de directeur de kansen om te winnen laag in. En dat heeft alles te maken met de winnaar van vorig jaar: Den Helder. “En ik schat de kans klein in dat de organisatie twee keer een bibliotheek uit hetzelfde land die prijs zal geven. Maar je weet nooit. Áls we winnen, dan winnen we ook echt met kop en schouders op inhoud. Dan weten we zeker dat het geen politiek is.”

Bron: Omroep Brabant

Lees ook:

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel