nieuws

Iconic Houses Lezing in het Nieuwe Instituut Rotterdam

Architectuur

Iconic Houses Lezing in het Nieuwe Instituut Rotterdam
© Denis Esakov

De 5e editie van de Iconic Houses Lezingenserie in Europa vindt plaats van 7 -15 oktober 2019, wanneer Pavel Kuznetsov, directeur van het Staatsmuseum van Konstantin en Viktor Melnikov in Moskou een tournee maakt langs zes iconische huizen in zes Europese steden met een lezing over het Melnikov Huis in Moskou. Op 10 oktober staat Huis Sonneveld in het Nieuwe Instituut in Rotterdam op de agenda.

Overige steden en locaties 2019

–  7 oktober, Villa Stenersen in Oslo (N)
–  8 oktober, Haus Ungers, UAA in het Baukunstarchiv in Dortmund (D)
–  9 oktober, Haus Ungers, UAA in het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen (D)
– 14 oktober, Villa Müller in het Study and Documentation Centre Norbertov in Praag (CZ)
– 15 oktober, Villa Tugendhat in Brno (CZ)

Het Melnikov Huis

Het Melnikov Huis, ontworpen door architect Konstantin Melnikov (1890-1974) voor zichzelf en zijn gezin, is een icoon van de Russische avant-garde architectuur. De experimentele cilindrische structuur werd gebouwd tussen 1927 en 1929 om Melnikov’s concepten voor massaproductie te testen. Melnikov geloofde dat de essentie van zijn huis lag in de balans en gelijkwaardigheid van gewicht, licht, lucht en warmte. De originele lay-out, elegante ruimtelijke indeling en ingenieuzeconstructuetechnieken worden gecombineerd in een unieke architectonische vorm die er nog steeds modern uitziet. Met behoud van enkele historische elementen van de 20e eeuw, weerspiegelt het huis ook het tragische leven van deze einzelgänger architect in een collectivistische samenleving.

Melnikov Huis in Moskou © Pavel Kuznetsov

© Pavel Kuznetsov

Pavel Kuznetsov bespreekt de geschiedenis van het Melnikov Huis vanaf het begin in de vroege 20e eeuw tot de oprichting van het museum in 2014 en het huidige conserveringsproject. Hij verkent de nieuw gevonden informatie die de architecturale, technische en filosofische ideeën blootlegt die achter het ambitieuze plan van Melnikov liggen om een ​​architectonisch manifest in het Sovjet-Rusland van de jaren 1920 te bouwen.

Melnikov Huis in Moskou- ©-Denis-Esakov

© Denis Esakov

Film

Fragmenten uit de documentaire ‘Konstantin Melnikov’ (1999) van Jet Christiaanse en Marjo Leupers begeleiden de lezing om de persoon van Melnikov in een historische context van de 20e eeuw te zien door de ogen van architectuurhistorici en de zoon van Melnikov, de kunstenaar Viktor Melnikov (1914 -2006). De film is zelf al een deel van het erfgoed geworden omdat het materiaal gefilmd is in een tijd toen de toekomst van het Melnikov Huis en andere door Melnikov ontworpen gebouwen onzeker was.

Over de ICONIC HOUSES lezingenreeks

De Iconic Houses lezingenreeks werd in 2014 in vijf steden in Europa gelanceerd om mensen bewust te maken van moderne museumwoningen en hun strijd om te overleven. Sprekers waren onder andere directeuren en experts van enkele van de meest iconische huizen ter wereld, zoals Frank Lloyd Wright’s Fallingwater, Philip Johnson’s Glass House en Eileen Gray’s Villa E-1027. Het initiatief in Europa werd genomen door vijf museumwoningen: Huis Sonneveld, Haus Ungers, Villa Stenersen, Villa Tugendhat en het Van Schijndelhuis, in 2018 gevolgd door Villa Müller. Na de succesvolle tours in Europa, lanceert Iconic Houses een eerste Iconic Houses Lecture Tour naar drie locaties in de VS en Canada in februari 2020, met deze lezing over het Melnikov Huis. Alle eerdere lezingen zijn te vinden op de Iconic Houses website. 

Iconic Houses is het internationale netwerk dat architectonisch belangrijke huizen uit de 20e eeuw die voor het publiek toegankelijk zijn als museumwoning via een website met elkaar verbindt. Het platform richt zich ook op behoud, beheer, beleid en samenwerking tussen museum professionals. De website biedt een handig overzicht van 150 van ’s werelds meest iconische moderne museumwoningen en privéwoningen die je op afspraak kunt bezoeken, en waarbij je in sommige zelfs kunt overnachten

Lees ook:

Foto's

Reageer op dit artikel