nieuws

Groninger Museum viert 25 jaar in iconisch gebouw

Architectuur

Groninger Museum viert 25 jaar in iconisch gebouw
Het Groninger Museum

Het Groninger Museum-complex viert dit jaar zijn 25e verjaardag. Na een kwart eeuw is het door de Italiaanse meesterontwerper Alessandro Mendini ontworpen gebouw, met zijn vele vormen en kleuren, nog altijd, volgens het museum, één van de meest opvallende en spraakmakende bouwwerken van Nederland. Het zilveren jubileum wordt gevierd met tal van bijzondere tentoonstellingen en evenementen.

Hieronder een greep uit het rijke programma. Kijk voor het volledige overzicht op www.groningermuseum.nl/25.

25 jaar Groninger Museum in affiches – tot en met 15 september 2019

Ter gelegenheid van het zilveren jubileum van het ‘nieuwe’ Groninger Museum toont het museum alle affiches die tussen 1994 en 2019 voor het museum zijn gemaakt. Daarmee brengt het vijfentwintig jaar tentoonstellingen en museumgeschiedenis in beeld. Er zijn twee hoofdpersonen in dit verhaal: Swip Stolk (Zaandam, 1944) en Rudo Menge (Woerden, 1975). Beide vormgevers zijn belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het beeldmerk ‘Groninger Museum’ in de afgelopen kwart eeuw.

Monografie Musea

In binnen- en buitenland openen veel nieuwe musea. Aan de hand van vijf actuele projecten bespreken we de toekomst van deze typologie.

Ga naar alle monografieën >

Mondo Mendini – zaterdag 12 oktober 2019 tot en met dinsdag 5 mei 2020

Vijfentwintig jaar na de opening van het door hem ontworpen Groninger Museumgebouw heeft Alessandro Mendini (1931-2019) alle ruimte gekregen om zijn droomtentoonstelling te realiseren. Kort voor zijn overlijden eerder dit jaar selecteerde de grand old man van het Italiaanse design niet alleen tientallen van zijn eigen revolutionaire ontwerpen, maar ook werk van vele andere kunstenaars en ontwerpers. Als geen ander huldigde Mendini het principe van samenwerking tussen creatieve geesten en zag hij het belang van de fantasie. Mondo Mendini belooft dan ook een kleurrijke, visueel overweldigende mix van beeldende kunst, design en architectuur te worden.

De bezoeker die het precieze aantal mozaïeksteentjes raadt of daar het dichtst bij in de buurt komt, ontvangt een mooie prijs. Meedoen kan nog tot 23 oktober en is alleen mogelijk bij een bezoek aan het museum. Afbeelding via Flickr

Groninger Museum Colleges – 4, 11, 18 en 25 oktober

In het najaar staat de reeks Groninger Museumcolleges in het teken van het 25- jarig jubileum. Conservatoren en gastsprekers vertellen onder andere over de architectuur, het aankoopbeleid, Mondo Mendini en over oud-directeur van het Groninger Museum Frans Haks. De reeks bestaat uit vier bijeenkomsten op vrijdagochtend.

Design uit Heden en Verleden – tot en met 22 maart 2020

John Veldkamp, in het verleden eigenaar van de spraakmakende designwinkel John John’s en inspirator van voormalig museumdirecteur Frans Haks, heeft de vrije hand gekregen om het Starckpaviljoen in te richten met keramiek en glas uit heden en verleden. De tentoonstelling toont een deel van de verzamelgeschiedenis van het Groninger Museum, maar laat de bezoeker vooral genieten van originele combinaties van prachtige objecten die gearrangeerd zijn tot meesterlijke stillevens.

Bron: Economie_Groningen

Lees ook:

Reageer op dit artikel