nieuws

Groene Villa met levende gevel voor Sint-Michielsgestel

Architectuur

Groene Villa met levende gevel voor Sint-Michielsgestel
In plaats van een traditionele, gesloten gevel krijgt de Groene Villa een levende façade. Beeld: MVRDV

De vier verdiepingen tellende Groene Villa – een ontwerp van MVRDV en Van Boven Architecten – krijgt in plaats van een traditionele gevel een driedimensionaal arboretum aan de buitenzijde; een open raamwerk waarin planten en bomen van diverse soorten en afmetingen zullen worden geplaatst. De bouw van de Groene Villa start naar verwachting in 2020.

Het groene Brabantse dorp Sint-Michielsgestel krijgt een nieuwe blikvanger. Op een hoekperceel in een bocht tegenover de rivier de Dommel komt de Groene Villa, een ontwerp van MVRDV en Van Boven Architecten voor projectontwikkelaar Stein. In plaats van een traditionele, gesloten gevel krijgt de Groene Villa een levende façade. Deze zal bestaan uit een ‘rek’ waarin planten en bomen zullen worden geplaatst. Hierdoor wordt een driedimensionaal arboretum gecreëerd, een planten- en bomenbibliotheek compleet met naamplaatjes en aanvullende informatie.

MVRDV Groene Villa

De Groene Villa is een volgende stap in het MVRDV-onderzoek naar de mogelijkheid om gevels groener te maken, of zelfs helemaal te laten opgaan in de omgeving. Beeld: MVRDV

Het ontwerp voor de vier verdiepingen tellende villa is gebaseerd op een raster dat een flexibele indeling mogelijk maakt. MVRDV ontwikkelde een catalogus met verschillende ruimtemodules, zoals slaapkamers en woonruimtes, om in het raster te plaatsen. Een vergelijkbare catalogus vormt de basis van de gevel. Hierdoor kan een grote diversiteit aan planten en bomen in de gevel worden geplaatst; van forsythia’s tot jasmijnen, van dennen tot berken. De toegepaste planttypen zorgen wisselend voor privacy, schaduw, uitzicht en intimiteit. In de plantenbakken is een irrigatiesysteem opgenomen, dat gebruikmaakt van opgeslagen regenwater en met sensoren wordt aangestuurd. Een blijvend groene gevel wordt zo gegarandeerd. De Groene Villa zal kantoorruimte hebben op de begane grond, waar ontwikkelaar Stein zich zal vestigen. Op de verdiepingen erboven komen appartementen, waaronder een penthouse met toegang tot de daktuin. Bewoners, huurders en bezoekers kunnen hun auto’s parkeren in de ondergrondse parkeergarage.

Groene Villa St Michielsgestel Beeld MVRDV

MVRDV ontwikkelde een catalogus met verschillende ruimtemodules, zoals slaapkamers en woonruimtes, om in het raster te plaatsen. Beeld: MVRDV

De Groene Villa is een volgende stap in het MVRDV-onderzoek naar de mogelijkheid om gevels groener te maken, of zelfs helemaal te laten opgaan in de omgeving. Een voorbeeld van dit streven op grotere schaal is het momenteel in aanbouw zijnde Valley in Amsterdam, waarvoor wordt samengewerkt met landschapsarchitect Piet Oudolf. ‘Dit ontwerp is niet alleen een vervolg van ons onderzoek naar “gevelloze” gebouwen, het past ook in ons verlangen naar verregaande vergroening,’ zegt Winy Maas, mede-oprichter van MVRDV. ‘Het idee uit de jaren negentig van stadsparken als eiland in de stad is te beperkt. Wat nodig is, is een radicale ‘groene dip’. We moeten ook daken van woningen en gevels van hoogbouw bedekken met groen. Planten en bomen kunnen ons helpen de CO2-uitstoot te compenseren, onze steden te koelen en biodiversiteit te stimuleren. Binnenkort publiceert denktank The Why Factory een boek over de ontwerpfilosofie achter de groene dip.’

MVRDV_Green Villa

De toegepaste planttypen zorgen wisselend voor privacy, schaduw, uitzicht en intimiteit. Beeld: MVRDV

Projectgegevens

Project: Green Villa, Sint-Michielsgestel
Jaar: 2019+
Opdrachtgever: Van Boven Architecten
Oppervlakte en programma: 350 m2 kantoor, 1050 m2 woningbouw, 1400m2 totaal

Architect: MVRDV
Projectarchitect: Winy Maas
Partner/Director: Gideon Maasland
Ontwerpteam: Gijs Rikken, Karolina Szóstkiewicz, Daan Zandbergen
Visualisaties: Antonio Luca Coco, Pavlos Ventouris
Beeld: © MVRDV Copyright: MVRDV 2018 – (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries)
Partners: co-architect: Van Boven Architecten

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel