nieuws

Den Haag stopt met verkoop van stukken grond aan zelfbouwers

Architectuur

Den Haag stopt met verkoop van stukken grond aan zelfbouwers
Zelf een kavel kopen is verleden tijd in Den Haag

De gemeente Den Haag stopt met het verkopen van stukken grond waarop inwoners een zelfontworpen huis mogen neerzetten. Dat duurt vaak lang, en het kost de ambtenaren te veel werk om de ‘amateur’-zelfbouwers te begeleiden, vindt wethouder Revis (Ruimtelijke Ordening). Daarom moeten ontwikkelaars dit werk over gaan nemen, zo schrijft het AD op haar website.

Op 1 oktober sluit de Kavelwinkel van de gemeente Den Haag. In september zullen nog wat lappen grond in Laakhaven worden verkocht aan burgers, maar daarna stopt de stad hiermee. Dan verdwijnt ook het fenomeen dat belangstellenden dagenlang bivakkeren in het stadhuis om een eigen lapje grond te bemachtigen. In zes jaar zijn zo’n kleine 1600 woningen in aanbouw genomen, ‘een relatief klein aandeel in de woningbouw in de stad’, concludeert Revis.

Straks worden de kavels die hiervoor bestemd zijn via een aanbesteding gegund aan de beste bieder. Dit proces is zo sterk gejuridiseerd, dat gespecialiseerde advocaten van grote projectontwikkelaars de dienst uitmaken.

Lees verder bij de bron

Lees ook:

Reageer op dit artikel