nieuws

Bezoekerscentrum UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk opent begin september

Architectuur

Bezoekerscentrum UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk opent begin september

Op zaterdag 7 september a.s. opent Prinses Beatrix het nieuwe Bezoekerscentrum UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Het centrum is een ontwerp van architectenbureau M& DB Architecten uit Den Haag nadat het in 2014 de projectprijsvraag voor deze opdracht won.

Het nieuwe bezoekerscentrum wordt gekenmerkt door eenvoud en transparantie en gaat subtiel op in het open molenlandschap. Het langgerekte volume voegt zich naar de lange lijnen van het landschap en creëert verschillende nieuwe zicht-assen die het bezoek ensceneren.

Het Bezoekerscentrum heeft meerdere functies. Het herbergt de entree, een souvenirwinkel en een café. Vanaf het dak hebben bezoekers van Kinderdijk een panoramisch uitzicht over het molengebied.

UNESCO

In 1997 werd het Kinderdijkse molencomplex op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Destijds luidde de conclusie al dat de entree en faciliteiten niet pasten bij die status. Werelderfgoed Kinderdijk schreef daarom in 2014 een projectprijsvraag voor een nieuw bezoekerscentrum. M& DB Architecten van Dorus Meurs en Michael Daane Bolier won met zijn plan ‘Levend erfgoed in de 21e eeuw’. De jury prees hun ontwerp om zijn evenwichtigheid. “Het plan kenmerkt zich door een consequent lijnenspel in samenhang met het landschapsontwerp, dat ook alleen strakke lijnen trekt in een verder groene wereld,” aldus het juryrapport.

Prinses Beatrix opent  op zaterdag 7 september het nieuwe bezoekerscentrum na een bouwperiode van vijf jaar. Vanaf zondag 8 september is het bezoekerscentrum dagelijks toegankelijk voor publiek.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel