nieuws

Anne Vegter nieuwe voorzitter Akademie van Kunsten

Architectuur

Dichter Anne Vegter is de nieuwe voorzitter van de Akademie van Kunsten. Ze volgt acteur Gijs Scholten van Aschat op, die het voorzitterschap vervulde sinds 2017.

Anne Vegter nieuwe voorzitter Akademie van Kunsten

Anne Vegter (Delfzijl,1958) begon haar carrière als auteur van kinderboeken en sprookjes. In 1991 verscheen haar eerste dichtbundel Het veerde. In 1994 debuteerde ze als prozaschrijver voor volwassenen met de erotische verhalenbundel Ongekuiste versies. In al haar werk zet Vegter een veerkrachtige stijl in, die enerzijds surrealistisch, anderzijds verontrustend en raadselachtig kan worden genoemd. In januari 2013 werd ze de eerste vrouwelijke Dichter des Vaderlands.

De Akademie van Kunsten is opgericht in 2013 en heeft 50 leden. De Akademie heeft tot doel de stem te vertolken van de kunsten in de Nederlandse samenleving (inclusief de politiek) en het bevorderen van de interactie tussen wetenschap en kunst. De Akademie is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Leden

Ieder jaar kiest de Akademie van Kunsten een aantal nieuwe leden. Dat doet ze op basis van nominaties door personen en organisaties uit de wereld van kunst, cultuur en wetenschap. Begin dit jaar selecteerde de Akademie acht nieuwe leden, onder hen Riek Bakker, Claudy Jongstra en Fiona Tan. Andere leden zijn onder meer: Maarten Baas, Jurgen Bey, Irma Boom, Anton Corbijn, Adriaan Geuze, Iris van Herpen, Francine Houben, Erik en Ronald Rietveld en Erwin Olaf.

Riek Bakker

Leden van de Akademie van Kunsten hebben zich bewezen in hun vak en willen een bijdrage leveren aan het werk van de Akademie: door de stem van de kunsten te vertolken in de samenleving en door de samenwerking tussen kunst en wetenschap te stimuleren. Het belangrijkste criterium bij de keuze van leden is hun artistieke prestatie.

Lees ook:

Reageer op dit artikel