nieuws

UNStudio geselecteerd voor Blagovesjtsjensk-kabelbaan tussen Rusland en China

Architectuur

UNStudio geselecteerd voor Blagovesjtsjensk-kabelbaan tussen Rusland en China
Beeld PYXID

UNStudio is geselecteerd als winnaar van een competitie voor ’s werelds eerste grensoverschrijdende kabelbaan. Het project, dat passagiers tussen Blagoveshchensk, Rusland en Heihe, China zal vervoeren, omvat ook het ontwerp van een eindstation aan de Russische kant van de route. ‘Als het de natuurlijke grens van de rivier de Amoer overschrijdt, zal dit het eerste kabelbaansysteem ooit worden dat twee landen en culturen verbindt,’ verklaart Ben van Berkel van UNStudio.

Met de nieuwe kabelbaan reizen passagiers in enkele minuten tussen de Chinese stad Heihe en de Russische stad Blagovesjtsjensk. De kabelbaan zal beschikken over twee kabels en vier cabines, elk met ruimte voor 60 passagiers en extra ruimte voor bagage. De reistijd zal circa 7,5 minuut bedragen, waarvan passagiers 3,5 minuut daadwerkelijk in de lucht doorbrengen.

UNStudio Blagoveshchenks-Amur Kabelbaan

Entree. Beeld PYXID

Ontwerp

In het ontwerp van de Blagovesjtsjensk-kabelbaanterminal komt de historische verbinding tussen de steden Blagovesjtsjensk en Heihe terug. Sinds halverwege de 19de eeuw vormt de Amoer een natuurlijke grens tussen Rusland en China. In de winter is het water bedekt met een dikke laag ijs, en biedt de rivier juist ruimte voor handel, sociale contacten en een steeds nauwere band tussen de twee steden.

De bevroren rivier was een belangrijke referentie voor het winnende terminalontwerp van UNStudio. De historische verbinding komt terug in de opzet van het bouwplan, het materiaalgebruik, de ruimtelijke kwaliteit en de uitzichten over beide steden die het terminalgebouw biedt. Net als het ijs op de rivier, vormt het gebouw een motor voor sociale verbindingen tussen twee culturen en een baken voor een bloeiende, gezamenlijke toekomst van de twee landen.

UNStudio Blagoveshchenks-Amur Kabelbaan

De terminal gezien vanuit de lucht. Beeld PYXID

Omkadering van het uitzicht

De locatie van de terminal versterkt op een slimme manier de visuele relatie tussen de Russische en de Chinese stad. Aan de ene kant biedt het hoge uitkijkplatform een vergezicht over de Amoer in de richting van Heihe, aan de andere kant vanaf het aankomstplatform hebben de bezoekers een mooi omkaderd uitzicht in de richting van de stad Blagovesjtsjensk.

Door de terminal los te plaatsen van de bestaande boulevard langs de rivier, ontstaat een uitnodigende ruimte voor bezoekers vanuit Heihe en een verbinding tussen het nieuwe, natuurlijke beginpunt van de ‘Golden Mile’, een lange zandstrook langs de rivier, en het groene plateau van de terminal.

UNStudio Blagoveshchenks-Amur Kabelbaan

Urban Tribune: een nieuwe culturele connectie

Om de kabelbaan direct bij de Golden Mile te laten uitkomen, moest het platform verhoogd worden. De getraptheid van de Blagovesjtsjensk-terminal biedt de uitgelezen mogelijkheden voor het creëren van een ‘Urban Tribune’: een ‘gemeenschappelijk openbare ruimte’ die de terminal verbindt met het Cultureel Centrum aan de andere kant van de promenade.

Het nieuwe plein vormt een bruisend centrum voor Blagovesjtsjensk tussen de stad en de rivier in, een perfecte plek is voor evenementen en optredens. Ondertussen verbindt een voetgangerspad het culturele plein met de Golden Mile langs de rivier.

Natuurlijke doorstroming

Het terminalgebouw heeft een open en uitnodigend ontwerp waarbij bezoekers op een vloeiende en duidelijke manier langs de commerciële ruimtes worden geleid in de richting van de vertrekplatformen.

UNStudio Blagoveshchenks-Amur Kabelbaan

Wanneer bezoekers vanuit Heihe aankomen, worden ze via een soortgelijke natuurlijke route langs verschillende commerciële, gastronomische en culturele ruimtes geleid. De functies binnenin het gebouw zijn zichtbaar aan de buitenkant, en zijn daarmee ook onderdeel en publiek toegankelijk voor inwoners en bezoekers van Blagovesjtsjensk.

UNStudio Blagoveshchenks-Amur Kabelbaan

Groene plateaus

Dankzij de vorm van het gebouw wordt het park als het ware omhooggebracht tot op het dak van de terminal. Zo wordt een ruimte gecreëerd om aankomende passagiers te verwelkomen of vertrekkende passagiers uit te zwaaien. Bovendien doen de terrassen en groene plateaus dienst als een verhoogd stadspark: een groene zone voor stadskunst en beelden, met uitkijkpunten over het hele Golden Mile-rivierlandschap.

UNStudio Blagoveshchenks-Amur Kabelbaan

Het groen op het gebouw sluit op een natuurlijke manier aan bij het park dat tussen de terminal en de rivier zal worden aangelegd, en bij het aangrenzende parkeerterrein dat door middel van een groene zone de geparkeerde auto’s zoveel mogelijk uit het zicht van de stad en de boulevard zal houden.

Project info:

Project Cable car terminal station
Locatie Blagoveshchensk, russia
Jaar 2019
Opdrachtgever Z development
Oppervlakte terrein 4.9 hectares
Oppervlakte bebouwing 26,316 sqm
Programma Transport, commercieel, cultureel
Status Winnaar competititie

Credits

UNStudio: Ben van Berkel met Arjan Dingsté en Juergen Heinzel, Wael Batal, Daniel Cely, Milou van Min, Evan Shaner, Dario Castellari
Adviseurs: Organisatie competitie, formulering financieel en functioneel model – Strelka KB
Visualisaties – PYXID

Lees ook:

Reageer op dit artikel