nieuws

TEKTON Architekten deelnemer prijsvraag wederopbouw Notre-Dame

Architectuur

TEKTON Architekten deelnemer prijsvraag wederopbouw Notre-Dame

TEKTON Architekten is een van de deelnemers van de digitale stemronde voor de wederopbouw van de Notre-Dame in Parijs. Tot 31 juli kan worden gestemd op de website van GoArchitect.

Na het uitschrijven van een prijsvraag voor de wederopbouw van de Notre-Dame door de Franse regering verschenen in de media verschillende ontwerpen en ontstond een verhitte discussie over de voorstellen. GoArchitect speelde hier op in en schreef een open ontwerpwedstrijd uit om dit architectuurdebat te stimuleren. Zij bundelden de her en der verschenen ontwerpen voor een publieke stemronde. Een van de deelnemers is Bert Tjhie van TEKTON Architekten.

Spirituele beleving

Uitgangspunt van het ontwerp is de spirituele beleving. Tjhie hoopt zo de kerk terug te geven aan de mensen die naar de Notre-Dame komen voor een spirituele beleving. Jaarlijks vinden 13 miljoen bezoekers van over de hele wereld hun weg naar de kathedraal. De mogelijkheid tot contemplatie en reflectie is daardoor beperkt.

In dit ontwerp is juist extra aandacht besteed aan die aspecten. In de nieuwe ruimte zijn de religieuze symbolen gevormd met licht en water. De vorm van de rozetramen wordt doorgezet in de dakspanten. Het dak en de spits komen terug, maar worden gesplitst door een strook glas.

Tekton_Inzending digitale prijsvraag wederopbouw Notre-Dame

De inzending van TEKTON Architecten voor de digitale (officieuze) prijsvraag voor de wederopbouw van de Notre-Dame in Parijs

Bezoekers lopen over een brug, die in de rozetten van de spanten hangt, naar het midden waar in de kapel van contemplatie het daglicht binnenkomt in de vorm van een kruis.

tekton Notre-Dame

Water loopt door een uitsparing in de brug naar het kruis en mondt uit in een basin, in de ruimte waar bezoekers tot zelfreflectie worden uitgenodigd.

Stemmen kan tot 31 juli via www.designnotredame.com

Om op het ontwerp van TEKTON Architekten te stemmen:
https://www.designnotredame.com/design-submissions/10147

Stap 1 tik op link, registreren
Stap 2 verlaat website zonder uit te loggen
Stap 3 tik opnieuw op link, dan kom je rechtstreeks op het ontwerp onder nr.10147.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel