nieuws

Stanton Williams ontwerpt nieuwe bibliotheek in Clermont-Ferrand in Frankrijk

Architectuur

Stanton Williams ontwerpt nieuwe bibliotheek in Clermont-Ferrand in Frankrijk
Elevation. Beeld Stanton Williams

Stanton Williams is aangesteld om de bibliotheek van Clermont-Ferrand in Frankrijk te ontwerpen. Ontworpen in samenwerking met de lokale architect Marcillon Thuillier Architectes, fungeert de nieuwe bibliotheek als een sociaal en creatief centrum in het hart van het gebied. Met een oppervlakte van 11.500 vierkante meter is het tegelijkertijd de grootste van centraal Frankrijk. Het bureau versloeg hiermee OMA, Snøhetta, Wilmotte & Associés en Christian de 2Portzamparc.

Het concept van Stanton Williams voor de bibliotheek voegt een kristalachtig stuk hedendaagse architectuur toe aan het hart van het gerestaureerde historische ziekenhuis Hotel-Dieu in het centrum van de stad. Het 17e-eeuwse ziekenhuis en de tuin worden opnieuw vormgegeven als een gedeelde woning voor de nieuwe bibliotheek en zijn collecties.

Model A. Beeld Stale Eriksen

StantonWilliams_Clermont_Ferrand_Model_B_cStale_Eriksen

Model B. Beeld Stale Eriksen

‘De doorschijnende glasstructuur is opgevat als een vrije ruimte voor onderzoek, ontdekking en dialoog en bemiddelt tussen aarde en lucht, boeken en mensen, gebouw en tuin, historische stad en de spectaculaire aanwezigheid van de Puy de Dôme aan de horizon.’ Het project past passieve koelingsstrategieën toe en richt zich op verantwoord gebruik van materialen, zoals lokaal geproduceerde vulkanische steen en een houten constructie.

Clermont Library Stanton Williams

Forum. Beeld Stanton Williams

Stanton Williams is aangesteld in samenwerking met het lokale bureau Marcillon Thuillier Architectes, erfgoedarchitect Rémi Fromont, landschapsarchitect Moz Paysage, gevelingenieurs Eckersley O’Callaghan, Louis Choulet Ingenierie (M&E), Salto Ingenierie (akoestische consultants), Cartlidge Levene (route), Betrec Ingenierie (project Manager) en APAVE.

Clermon Ferrand Stanton Williams Kelder

Kelder. Beeld Stanton Williams

Lees ook:

Foto's

Reageer op dit artikel