nieuws

Peter van Assche benoemd tot professor Academie van Bouwkunst Amsterdam

Architectuur

Peter van Assche benoemd tot professor Academie van Bouwkunst Amsterdam
Peter van Assche (bureau SLA). Beeld Academie van Bouwkunst Amsterdam

Peter van Assche is door de Academie van Bouwkunst Amsterdam benoemd tot lector ‘Architecture & Circular Economy’. Binnen dit lectoraat onderzoekt hij de komende vier jaar de architectonische mogelijkheden van een nieuw materiaalparadigma in brede zin. Het lectoraat richt zich in woord, beeld en daad op een nieuw architectonisch repertoire voor een circulaire economie.

Peter van Assche werd architect na een carrière in de experimentele wiskunde. Hij richtte in 2002 bureau SLA op, dat zich met inspirerende ontwerpen inzet voor een circulaire economie. Het bureau bestaat uit een team van architecten, bouwkundigen en bouwers, ondersteund door architectuurhistorici, landschapsarchitecten en energie experts.

Naast opdrachten van buitenaf werkt het bureau op eigen initiatief en met eigen mankracht aan projecten waarin het experiment nadrukkelijk gezocht wordt. Met een proefondervindelijke mentaliteit worden materiaalgebruik, energie, afvalstromen, smart living & working en ontwikkeltrajecten onderzocht en uitgevoerd.

De projecten van bureau SLA zijn veelgeprezen. Zo won het People’s Pavilion van de Dutch Design Week 2017 verschillende prijzen, waaronder de ARC18 Innovatie Award.

Nevenactiviteiten

Peter van Assche is voorzitter van de Commissie Welstand en Monumenten in Utrecht en supervisor architectuur voor het Utrechtse beurskwartier. Eerder was hij welstandslid in Amsterdam.

Daarnaast geeft Van Assche les aan diverse Academies voor Bouwkunst, begeleidt ontwerpprocessen en leidt workshops met experts en omwonenden. Ook is hij freelance-auteur op het gebied van architectuur en stedenbouw en heeft vele publicaties op zijn naam staan. Nu gaat hij dus als lector ‘Architecture & Circular Economy’ aan de slag bij de Academie van Bouwkunst Amsterdam.

In het najaar zal Peter van Assche een intreerede verzorgen waarin hij zal ingaan op de onderzoeksplannen van het lectoraat. 

 

 

Reageer op dit artikel