nieuws

Nationaal Holocaust Museum door Office Winhov in de maak

Architectuur

Nationaal Holocaust Museum door Office Winhov in de maak

Van twee locaties in het Joods Cultureel Kwartier, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum in oprichting, wordt één Nationaal Holocaust Museum gemaakt. Daarvoor is een ingrijpende verbouwing en renovatie nodig, architectenbureau Office Winhov zal hiervoor verantwoordelijk zijn.

De Hollandsche Schouwburg, een voormalig theater, werd in 1942 gebruikt door de Duitse bezetter als verzamelplaats voor joden. Tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen wachtten hier op een voor hen onbekend lot, om vervolgens naar concentratie- en vernietigingskampen te worden gedeporteerd.

Monografie Musea

In binnen- en buitenland openen veel nieuwe musea. Aan de hand van vijf actuele projecten bespreken we de toekomst van deze typologie.

Ga naar alle monografieën >

De voormalige Hervormde Kweekschool, schuin tegenover de Hollandsche Schouwburg, speelde een cruciale rol bij de redding van kinderen in de naastgelegen joodse crèche. Honderden kinderen werden over de tussenliggende schutting gesmokkeld en naar onderduikadressen gebracht. Sinds 2016 is in de Kweekschool het Nationaal Holocaust Museum in oprichting gevestigd.

Registratie van opgepakte joden in de Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Beeld via Wikipedia

Registratie van opgepakte joden in de Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Beeld via Wikipedia

Het ontwerpproces start in september 2019. Het Nationaal Holocaust Museum in oprichting, de Hervormde Kweekschool, sluit op 3 februari 2020 en de Hollandsche Schouwburg op 30 juni 2020. De bouw kan dan na de zomer van 2020 van start gaan; beide musea zullen daarom tijdelijk de deuren sluiten. De bouwkundige oplevering staat gepland in maart 2022. Naar verwachting wordt het permanente Nationaal Holocaust Museum in september 2022 geopend.

Gevel van het museum in oprichting

Voordat het Nationaal Holocaust Museum in oprichting sluit is er nog een tentoonstelling van Willy Lindwer te bezichtigen.

Lees ook:

Reageer op dit artikel