nieuws

Narrow House naar Oude Kerk in Delft

Architectuur

Narrow House naar Oude Kerk in Delft
Erwin Wurm, Narrow House, 2010, hout, metaal en diverse materialen. West Collection, Philadelphia, PA, USA. Expositie Erwin Wurm / Chapelle du Centre de la Vieille Charité / Marseille / Frankrijk / 16 mei- 15 september 2019, Productie [mac] musée d’art contemporain de Marseille © foto David Giancatarina

In de Oude Kerk in Delft is vanaf 12 oktober tot en met 16 februari 2020 een kunstwerk te zien in de vorm van een huis van 16 meter lang en 7 meter hoog. Het gaat om het absurdistische ontwerp Narrow House van de Oostenrijker Erwin Wurm, dat hij ook toonde op de Biënnale van Venetië.

Nadat het in Delft te bezoeken is geweest, verhuist het naar de West Collection in het Amerikaanse Philadelphia. Dat het in Delft te bekijken en ook te betreden zal zijn, heeft te maken met het themajaar Gouden Eeuw en de komende tentoonstelling van bijna dertig werken van  Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer’ in Museum Prinsenhof Delft. De Hooch is onder meer bekend om zijn weergave van architectuur en interieur.

Erwin Wurm, Narrow House, 2010, hout, metaal en diverse materialen. West Collection, Philadelphia, PA, USA. Expositie Erwin Wurm / Chapelle du Centre de la Vieille Charité / Marseille / Frankrijk / 16 mei- 15 september 2019, Productie (mac) musée d’art contemporain de Marseille © foto David Giancatarina

Het huis is een absurdistische versie van het geboortehuis van Wurm en is exact even lang en hoog (16 meter lang en 7 meter hoog). Om de benauwdheid van zijn opvoeding en de tijd waarin hij is opgegroeid voelbaar te maken, heeft hij het extreem smal gemaakt (138 cm). Niet alleen het huis zelf, maar ook alles wat erin staat. Tot en met de badslippers voor het smalle bad.

Narrow House is zo vormgegeven dat je er als bezoeker precies inpast. Dat maakt het betreden van het huis tot een unieke ervaring. Eerder was Narrow House een blikvanger op de Biënnale van Venetië (2011). Deze zomer staat het kunstwerk in de Chapelle du Centre de la Vieille Charité in Marseille te Frankrijk.

Narrow House (12 oktober 2019 – 16 februari 2010) vormt de eyecatcher van de manifestatie Gewoon bijzonder (Bijzonder gewoon), georganiseerd door expositieruimte 38CC op verschillende locaties in Delft: Museum Paul Tetar van Elven, rond Museum Prinsenhof Delft, bij kunstencentrum Kadmium en in de eigen expositieruimte aan de Papenstraat. Zo’n twintig (inter)nationaal bekende eigentijdse kunstenaars geven hun kijk op belangrijke aspecten van ons dagelijks leven zoals consumeren, leefomgeving, vrijetijdsbesteding, sociaal network en identiteit (de gewone man). Meer informatie: www.38CC.nl

 

 

Reageer op dit artikel