nieuws

Update – Inauguratie kantoortoren Europese Hof van Justitie in september 2019

Architectuur

Update – Inauguratie kantoortoren Europese Hof van Justitie in september 2019
Beeld Georges-Fessy Adagp

Op 19 september wordt de laatste uitbreiding van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg naar een ontwerp van Dominique Perrault in gebruik genomen. Het Hof is het eerste Europese instituut dat destijds is opgericht als de Europese Kool en Staal Gemeenschap en bestond uit zes leden. Hiermee vormde het Hof de geboorte van de latere Europese Unie.

Al meer dan twintig jaar wijdt Dominique Perrault, met Gaëlle Lauriot-Prévost, zich aan de uitbreiding van dit unieke Europese instituut. De laatste uitbreidingsfase die de uitbreiding van Europa van 15 naar 28 lidstaten vergezelt, omvat een derde kantoortoren voor de tolken/juristen, met inbegrip van een belvedère op het hoogste niveau, faciliteiten, nieuwe ingangen en openbare ruimten. Er zal ook een “meertaligheidstuin” worden ontwikkeld in het noordoostelijke deel van de locatie.

Europese hof van justitite Dominique Perrault Beeld Fessy Adagp

Beeld Georges Fessy Adagp

Dominique Perrault - maart 2019. Beeld Alexandre Tabaste

Dominique Perrault – maart 2019. Beeld Alexandre Tabaste

Ter gelegenheid van deze inauguratie wordt op 18 en 19 september een tentoonstelling georganiseerd binnen de rechtbank. Met modellen, schetsen, plattegronden en prototypen toont de tentoonstelling van 1950 tot heden de architectonische geschiedenis van een uniek gebouw en de stedenbouwkundige planning van zijn omgeving, het Kirchberg-plateau. Meer informatie>>

Cour de Justice des Communautés Européennes

Beeld Georges Fessy Adagp

Beeld Adagp

Het Europese Hof van Justitie

Het architectonische geheel van het oorspronkelijke gerechtsgebouw dat in 1973 is gebouwd door de architecten Jean-Paul Conzémius (Luxemburg), Francis Jamagne en Michel Vander Elst (België) en de uitbreidingen van de Luxemburgse architecten Bohdan Paczowski, Paul Fritsch en Dominique Perrault is stedenbouwkundige geworteld in een Europees district in Luxemburg.

Het Hof bestaat onder andere uit:
-een gebouw van twee verdiepingen, dat, ondanks zijn rechthoekige vorm, Anneau, oftewel ring het Oude Paleis omsluit. De Anneau, een niet voor het publiek toegankelijke zone, is gereserveerd voor de rechters en de advocaten-generaal en hun medewerkers en biedt ruimte voor maximaal veertig kabinetten van Leden
het Oude Paleis, dat bewaard is gebleven, maar is geherstructureerd. Alle beschikbare ruimte wordt gebruikt voor de zittingszalen. Om aan de wensen van het Hof te voldoen, zijn die zalen uitgerust met aan de meertaligheid aangepaste technologieën;
twee Torens, die nu wordt uitgebreid met een derde toren
een Galerij die de oude en de nieuwe gebouwen met elkaar te verbinden.

Bekijk hier een virtuele tour

Lees ook:

Foto's

Reageer op dit artikel