nieuws

In beeld: De IJ klopper door Syb van Breda & Co architects

Architectuur

In beeld: De IJ klopper door Syb van Breda & Co architects

Syb van Breda & Co architects ontwierp een fietsspiraal voor beide zijden van het IJ in Amsterdam. Bekijk onderstaand de video.

Toelichting Syb van Breda & Co – Aan beide zijden van het water komen 50 meter brede trommels waar fietsers spiraalsgewijs omhoog en omlaag gaan. In de open lucht, met zicht op stad en hemel. Brede en flauwe hellingen verzekeren een comfortabele route met grote capaciteit (en desgewenst ook politieauto’s en ambulances, in de toekomst ook automatische elektrische bezorgdiensten).

Voor voetgangers komen er liften en roltrappen. Eenmaal op diepte aangeland is er een licht hellende tunnel onder het IJ door, met tapis roulants voor de
voetgangers. Indien budgettair haalbaar zou de tunnel uitgebreid kunnen worden met commerciële ruimte. Het is ook mogelijk om vanuit de trommels direct aan te sluiten op nog te bouwen fietsenstalling onder de IJ boulevard achter Amsterdam Centraal.

De IJ Klopper is altijd beschikbaar (want staat nooit open), is goedkoper dan een brug, levert een cruciale bijdrage aan verduurzaming van het stedelijke transport en een originele openbare ruimte. Goed voor het imago van Amsterdam fietsstad zo schrijft het persbericht.

Reageer op dit artikel