nieuws

DP6 ontwerpt energiezuinig hotel in Ede

Architectuur

DP6 ontwerpt energiezuinig hotel in Ede
Beeld DP6 architectuurstudio

Het EnergieHotel, gelegen langs de A12 bij Ede naar een ontwerp van DP6, wordt een duidelijk zichtbaar herkenningspunt in de omgeving. Het hotel wekt zelf energie op en maakt haar gasten bewust van hun energieverbruik door ze te stimuleren hier bewust mee om te gaan. Gasten kunnen besparen op de kosten van het verblijf door duurzame keuzes te maken tijdens hun verblijf.

Met het idee van E-windows (geveldelen met zonnepanelen) voor hotelkamers combineert het zogeheten EnergieHotel een ‘dagopbrengst’ met een ‘nachtopbrengst’. Wanneer de kamer overdag leeg is, sluit het geveldeel van deze kamer zich om energie te besparen en energie op te wekken. Gedurende de dag ontstaat hierdoor een afwisselend en fascinerend gevelbeeld van open en gesloten geveldelen.

DP6 Energiehotel Ede

Beeld DP6 architectuurstudio

Het gebouw bestaat uit een dubbelhoge plint met daarin de parkeergarage en de lobby van het hotel, met daarboven een volume met 13 verdiepingen. Het hotel heeft een centraal atrium in het hart van het gebouw. Hier vind het verticale transport plaats en is ruimte voor ontmoeting. De trappenhuizen zijn zo vormgegeven dat ze de bezoekers stimuleren deze te gebruiken door per laag uitzicht te geven over het omliggende landschap. Op iedere laag bevind zich een multifunctionele ruimte aan de transparante gevel die als een wokkel door het gebouw gaat. In deze ruimten kunnen verschillende activiteiten plaatsvinden. Tevens zorgt het voor natuurlijk daglicht in het gebouw. De wokkel geeft het gebouw ook haar bijzondere verschijningsvorm.

DP6 Energiehotel Ede

Beeld DP6 architectuurstudio

Projectgegevens:

Opdrachtgever: Noordereng Groep, Bennekom
Ontwerp: DP6 architectuurstudio
Ontwerpteam: Richelle de Jong Robert Alewijnse Chris de Weijer Alexander Krösbacher Anne Hoekstra Jimmy van der Aa Yuri Sigmond
Locatie: Ede
Oppervlakte 8025 m2

Lees meer over DP6 architectuurstudio

 

 

Reageer op dit artikel