nieuws

10 miljoen euro om uitzicht te bewaren

Architectuur

10 miljoen euro om uitzicht te bewaren
Zicht op Manhattan New York met op de voorgrond de Brooklyn Bridge. Beeld Alwin de Wilde

New York staat vol met hoogbouw, maar aan die bouwlust zit een grens. Vermogende flatbewoners wilden niet dat hun uitzicht zou worden geblokkeerd door een nieuw gebouw en hadden 11 miljoen dollar (bijna 10 miljoen euro) over om de bouwplannen te dwarsbomen.

Toen de eigenaren van een appartementencomplex van twaalf verdiepingen hoorden dat het nieuwe gebouw een schaduw in hun woonkamers zou werpen én het zicht op het wereldberoemde Empire State Building zou wegnemen, staken ze de koppen bij elkaar. Dat beschrijft de krant The New York Times . De deal werd al in 2016 beklonken, maar de opmerkelijke reden erachter werd niet eerder ontdekt.

Empire State Building New York. Beeld Alwin de Wilde

Empire State Building New York. Beeld Alwin de Wilde

Luchtrechten

De bewoners deden een bod bij de ontwikkelaar van de nieuwe flat: 11 miljoen dollar legden ze neer. Daarmee kochten ze de zogenoemde luchtrechten van de ontwikkelaar. Normaal gesproken zijn die nodig om complexen te bouwen van meer dan vier verdiepingen. Nu worden de rechten gebruikt om een uitzicht veilig te stellen.

Volgens The New York Times is de actie tekenend voor de welvarendheid in sommige buurten van Manhattan, Chelsea in dit geval. De appartementen van het voormalige industriepand zijn twee keer zo groot als een normaal huis in de stad. Niet iedere eigenaar heeft evenveel betaald. De mensen die het meest zouden worden gedupeerd, betaalden ook het meest.

Bron: AD.nl

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel