nieuws

071 Nieuwe Parels: Leiden zoekt avonturiers en architecten

Architectuur

071 Nieuwe Parels: Leiden zoekt avonturiers en architecten
Geregracht door Qupus Architectuur

071 Nieuwe Parels biedt iedereen die droomt van een ontworpen eigen woning op een unieke plek in Leiden de kans deze droom waar te maken. De initiatiefnemers brachten 71 locaties in kaart en maakten samen met de gemeente Leiden een speciale procedure voor ‘parelvissers’: avonturiers die de uitdaging aan willen gaan.

Stichting ArchiScienza, RAP Leiden en de Gemeente Leiden lanceerden onlangs nieuweparels.nl, waarop 71 locaties in kaart zijn gebracht waar een ‘architectuurparel’ kan ontstaan. Initiatiefnemer Fons Verheijen omschrijft de ‘parels’ als volgt het als volgt: “Een parel is een kleine, eigenzinnige toevoeging van architectuur op een onmogelijke, onooglijke, of onverwachte plek in de stad. Met zijn gelaagde glans verheft hij de omgeving cultureel. Hij maakt de plek mooier. En het fijne is: het kost de stad of de gemeente niets. We voegen juist waarde toe op plekken die daar alleen maar mooier van worden. Ik zie in de toekomst een uniek Leids parelsnoer van bijzondere architectuur ontstaan?”

Architectuurparel Leiden _Haagweg_IRIS_architecten-1024x1024

Haagweg door IRIS architecten

Ook het college is enthousiast, wethouder Fleur Spijker: “Ook ik geloof dat de rijke historie van Leiden hand in hand kan gaan met vernieuwing en innovatie, dat kennis en cultuur elkaar kunnen versterken en dat modernisme en erfgoed elkaar versterken.” Op het eerste gezicht lijkt onze binnenstad misschien minder mogelijkheden te bieden voor moderne architecten. Dat is ook niet zo gek als je nadenkt over het prachtige historisch erfgoed dat we hier hebben. Als je dan, zoals 071 Nieuwe Parels doet, met kleine architectuurprojecten de stad nog mooier kan maken, en en passant woningen realiseert op plekken die we tot nu toe niet eens als plekken zagen, dan sla je misschien wel vier vliegen in één klap. De gemeente werkt daarom met passie mee aan dit project. De stad is aan zet, laat die parels maar groeien!”

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel