nieuws

Zomertentoonstelling over MVRDV in Innsbruck

Architectuur

Zomertentoonstelling over MVRDV in Innsbruck
Een mix van audio, video en afbeeldingen is onderdeel van de tentoonstelling. Beeld MVRDV

Op 5 juli 2019 opent in Innsbruck ‘Architecture Speaks: The Language of MVRDV’. In deze overzichtstentoonstelling staan de taal en de onderzoeksmethodiek van MVRDV centraal. Met een installatie van vier torens wordt de werkwijze op een toegankelijke manier aanschouwelijk gemaakt.

De tentoonstelling is in Architectuurcentrum Architektur Und Tirol dat is gevestigd in een voormalige brouwerij. Voor de tentoonstelling wordt deze brouwerij door toevoeging van vier gekleurde torens radicaal anders ingericht. Deze torens vertegenwoordigen elk een ander sleutelbegrip in de werkwijze van MVRDV, van ‘stack’ en ‘pixel’ tot ‘village’ en ‘activator’. Elke toren vertegenwoordigt niet alleen een van deze begrippen, maar ook een aparte manier van kijken.

MVRDV tentoonstelling innsbruck

De tentoonstelling bestaat uit een installatie van vier torens die het hele gebouw zal beslaan. Beeld: MVRDV

Thema’s

In het werk van de afgelopen 25 jaar zijn ‘stack’, ‘pixel’, ‘village’ en ‘activator’ belangrijke thema’s gebleken voor MVRDV. Ze beschrijven de verschillende manieren waarop gebouwen, dorpen en steden zo kunnen worden verdicht dat er een meer gezonde en welvarende samenleving ontstaat. Als bureau werkt MVRDV al een kwart eeuw aan betere ontwerpoplossingen voor de groeiende wereldbevolking en de bijbehorende behoefte aan ruimte.

‘Stack’ staat voor gelaagdheid en de stapeling van functies, waarvan het project Silodam een goed voorbeeld is. ‘Pixel’ slaat op ruimtelijkheid en laat zien hoe het slim combineren van modules zorgt voor diversiteit, zoals bij het hoofdkantoor van DNB in Oslo het geval is. ‘Village’ staat voor een architectuur die sociale interactie bevordert, zoals bijvoorbeeld bij het project Nieuw Leiden. ‘Activator’ ten slotte staat voor het creëren van nieuwe publieke ruimtes door architectonische interventies. De tijdelijke trap die MVRDV voor het Groothandelsgebouw in Rotterdam ontwierp om 75 jaar Wederopbouw te vieren, is hiervan een voorbeeld.

Architecture Speaks: The Language of MVRDV is te zien van 5 juli tot 28 september 2019 in architectuurcentrum Architektur Und Tirol (aut). Aut is gratis toegankelijk en geopend van 11.00 tot 18.00 uur van dinsdag – vrijdag en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie>>

Lees meer

Reageer op dit artikel