nieuws

Winnaars NRP Gulden Feniks 2019: Metro Oostlijn Amsterdam, LocHal Tilburg en Kijkkoepel Uitgeest

Architectuur

Winnaars NRP Gulden Feniks 2019: Metro Oostlijn Amsterdam, LocHal Tilburg en Kijkkoepel Uitgeest
Winnaars NRP Gulden Feniks 2019: Metro Oostlijn Amsterdam, LocHal Tilburg en Kijkkoepel Uitgeest

Dinsdagavond zijn de winnaars van de NRP Gulden Feniks 2019 bekend gemaakt. Winnaar van de categorieën Small en Medium zijn de LocHal in Tilburg en Metro Oostlijn in Amsterdam. Ook reikte de jury een wildcard uit aan de Kijkkoepel in Uitgeest.

In de Caballero Fabriek in Den Haag zijn de prijzen uitgereikt aan de winnende opdrachtgevers, ontwerpers en bouwpartijen. De jury nomineerde ook drie projecten: het Eiffelgebouw in Maastricht, Innovation Powerhouse in Eindhoven en SWEETS hotel in Amsterdam.

Metro Oostlijn Amsterdam wint categorie Medium

Winnaar in de categorie voor het beste complex van gebouwen is Metro Oostlijn in Amsterdam door GROUP A. Het oorspronkelijke ‘totaalontwerp’ was door adhoc aanpassingen rommelig geworden. Door de renovatie is het weer is weer een veilige, aangename plek met sterke identiteit.

“De wijze waarop is omgegaan met de opgave om verrommeling van de metrostations tegen te gaan heeft de stad veel meer gebracht dan slechts ‘opschonen’. De ontwerpers zijn erin geslaagd om het beperkte budget systematisch en pragmatisch in te zetten. Met een scherpe blik en slimme, vakkundige aanpak is, ongeacht de financiële kaders die geen ruimte boden voor esthetische ingrepen, de schoonheid van het brutalisme op een tijdloze manier in beeld gebracht,” schrijft de jury.

LocHal Tilburg wint categorie Small

De prijs voor het beste gebouw ging naar de LocHal in Tilburg door Civic, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside en Mecanoo. Zij hebben de voormalige locomotiefloods getransformeerd naar een publieke stadsforum. Hier is onder andere de bibliotheek van de stad gevestigd.

“Er zijn veel mooie hallen, maar deze hal is wel heel intelligent, mooi, zorgvuldig en goed gemaakt. In een volledig oude situatie is een volledig nieuwe atmosfeer gebracht, waarbij de grote maat staat voor grote complexiteit. De wijze waarop het enorme gebouw logisch lijkt te zijn ingevuld dwingt groot respect af,” aldus de jury.

Kijkkoepel Uitgeest wint Wildcard

Als extra prijs is een wildcard uitgereikt aan de Kijkkoepel Fort bij Krommeniedijk in Uitgeest door BureauVanEig. Dit vogelkijkpunt bovenop een oude hefkoepel, ten noordwesten van het Fort bij Krommeniedijk, geplaatst. De gesloten, monolithische vorm van het cortenstalen koepeltje is geïnspireerd op een bunker en sluit daarmee aan bij het karakter van het fort.

“De jury is onder de indruk van het optimale en fraaie resultaat dat met zeer beperkte middelen is bereikt. Daarmee is het dilemma waarvoor landschap Noord-Holland stond bij het toegankelijk maken van het landschap voor zowel vogelaars als andere bezoekers, knap opgelost,” aldus het juryrapport.

Geen winnaar categorie Large

Er waren acht inzendingen in de categorie Large, maar de jury heeft geen van deze inzendingen genomineerd voor de prijs. “Bij dit type projecten speelt de lange ontwikkeltijd een grote rol. Een terugkerend vraagstuk voor de jury is dan, of er voldoende gerealiseerd is om het project te kunnen beoordelen,” aldus de jury.

“Ondanks de waardering die de jury heeft voor de prestaties die partijen bereikt hebben en de impact die deze projecten vaak hebben op de grotere omgeving, heeft zij dit jaar geen van de inzendingen in de categorie Large genomineerd voor de prijs. Zij kon geen sublieme kandidaat vinden waarbij alle ingrediënten tezamen tot de NRP Gulden Feniks prijs leiden.”

NRP Gulden Feniks

Voor de NRP Gulden Feniks 2019 zijn 79 projecten beoordeeld. De NRP Gulden Feniks is bestemd voor projecten waarbij sprake is van renovatie of transformatie op verschillende schaalniveaus. Er zijn drie categorieën: S (gebouw), M (complex van gebouwen) en L (gebiedsontwikkeling). Hiernaast kan een wildcard als extra prijs worden uitgereikt aan een bijzonder project dat met een lage investering een grote impact heeft.

De jury die de inzendingen beoordeelde bestond uit voorzitter Geurt van Randeraat (SITE urban development) en Harry Abels (Abels & Partners Architecten), Thijs Asselbergs (Thijs Asselbergs Architectuurcentrale en hoogleraar TU Delft), Jack Hock (Strijp-S, Stichting Trudo), Marlon Huysmans (MH Projects), Jaap van Rhijn (Huivesting Renovatie en Financiën van de Tweede Kamer) en Jaap Wiedenhoff (ABT). Secretaris van de jury was Cilly Jansen met medewerking van Margot de Jager (Architectuur Lokaal).

Bekijk de genomineerde projecten

 

 

Reageer op dit artikel