nieuws

Vernieuwd Museum De Lakenhal in Leiden opent deuren op 20 juni

Architectuur

Vernieuwd Museum De Lakenhal in Leiden opent deuren op 20 juni
Impressie achtergevel

Dit weekend opent Museum De Lakenhal in Leiden na een verbouwing van ruim twee jaar haar deuren voor het publiek. De werkzaamheden aan Museum de Lakenhal, een ontwerp van het Rotterdamse bureau Happel Cornelisse Verhoeven Architecten (HCVA) en het Londense bureau Julian Harrap startte in oktober 2016.

Blikvanger van het vernieuwde museum zijn de twee tentoonstellingszalen die aan de zijde van de Lammermarkt liggen en 450 vierkante ruimte toevoegen aan het museum. In deze zalen vinden straks de tijdelijke tentoonstellingen plaats. De bestaande collectie zal worden getoond in de gerestaureerde oudbouw aan de Singel. Voor deze permanente tentoonstelling is een keuze gemaakt voor zeven Leidse verhaallijnen: Het Beleg en Ontzet van Leiden, Leiden als bakermat van de Gouden Eeuw, Leiden Universiteitsstad, Devotie in de Middeleeuwen en Renaissance, Zeven eeuwen Leids laken, Verzamelaars in de 18e eeuw en De moderne tijd.

Lakenhal Leiden

HCVA: ‘Een van de belangrijkste ingrepen in het hart van het ensemble vormt het vrijspelen van de voormalige ‘Achterplaets’. Deze exterieure ruimte wordt voorzien van een glazen overkapping en vormt de centrale oriëntatieruimte van het museum. Hiervandaan zijn de verschillende gebouwdelen zichtbaar en toegankelijk. ‘

Tijdelijke tentoonstellingen

De nieuwe vleugel wordt gereserveerd voor tijdelijke tentoonstellingen. Zo is vanaf de opening de fotoserie Verwoest Huis Leiden te zien. Het monumentale project van kunstenaar Marjan Teeuwen is een eerbetoon aan de vier huizen van rond 1900 die moesten wijken voor het nieuwe gebouw van Museum De Lakenhal. De fotoserie van de Vlaamse Karin Borghouts geeft een uniek beeld van het verbouwingsproces van het vernieuwde museum.

Lakenhal Leiden. Voorgevel nieuwe situatie. Beeld Ronald Tilleman

Voorgevel nieuwe situatie. Beeld Ronald Tilleman

Kunstopdrachten

Vanaf juni is ook het resultaat te zien van de kunstopdrachten die het Leidse museum gaf tijdens de restauratie en uitbreiding. De collectie, het gebouw en de geschiedenis waren daarbij de inspiratiebron. Deze serie werken biedt een actuele kijk op de kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van Leiden.

De kunstopdrachten werden gegeven aan negen nationale en internationale kunstenaars: Mark Dion (VS), Sophie Ernst (Berlijn/Oxford), Kolk en Kusters (Eindhoven), Hansje van Halem (Amsterdam), Karin Borghouts (België), Aleksandra Gaca (Delft) en aan de uit Leiden afkomstige kunstenaars Iemke van Dijk, Ankie Stoutjesdijk en Thomas Raat.

Tijdens een open huis op 20 en 21 juni wordt het museum teruggegeven aan de stad en is iedereen gratis welkom. Aansluitend daarop, in het weekend 22 en 23 juni, zal een feestelijk openingsfestival worden georganiseerd. Meer informatie

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel