nieuws

Update – DvdA 2019 ‘Door de ogen van..’

Architectuur

Tijdens het weekend van 14, 15 en 16 juni wordt traditioneel de Dag van de Architectuur gehouden. Dit jaar is het thema ‘Door de ogen van…’ De organisatie wil met dit onderwerp bezoekers van opengestelde gebouwen door de ogen van de bouwer en architect naar het bijzondere gebouw laten kijken. Maar ook anderen betrokkenen van een project zijn denkbaar, bijvoorbeeld een kunstenaar, fietser, een historisch figuur of een gebruiker.

Update – DvdA 2019 ‘Door de ogen van..’

De Dag van de Architectuur is er voor iedereen die is geïnteresseerd in architectuur en stedelijke ontwikkeling. Sinds 1986 is ‘de Dag’ een landelijk fenomeen dat een groot aantal bezoekers trekt. Veel dorpen en steden stellen bijzondere gebouwen open en bieden een programma lezingen, debatten, tentoonstellingen, films en excursies. Plaatselijk geeft iedere stad of regio het programma een eigen invulling. In 2019 valt de Dag van de Architectuur weer samen met de Dag van de Bouw. Op 15 juni zijn ook diverse bouwplaatsen door heel Nederland open voor bezoek.

De Dag van de Architectuur is te volgen via www.dagvandearchitectuur.nl, waar het programma constant wordt bijgehouden. 

Onderstaand een overzicht van activiteiten waar de redactie over wordt getipt:

Red Apple Ossip van Duivenbode

Red Apple door KCAP Architects & Planners. Beeld Ossip van Duivenbode

Rotterdam (15 en 16 juni)

Dit jaar is in Rotterdam speciale aandacht voor de transformatie van het Lloydkwartier. In dit voormalige havengebied, dat in de loop van de jaren zestig te kampen kreeg met leegstand, ontdekte men de potentie van de monumentale havenarchitectuur. Verschillende architectenbureaus transformeerden de pakhuizen tot moderne kantoren en loftwoningen met een hint naar het scheepvaartverleden, zoals Jobsveem en De Herder. Andere maritieme complexen zijn omgevormd tot hotel STROOM, Maas theater en muziekpodium World Music and Dance Centre. Momenteel is Mei Architects & Planners bezig met de  herontwikkeling van het Stokvisgebouw, beter bekend als het Oceaanhuis. Ook open voor een bezoek zijn aan het Room Mate Bruno, gevestigd in Pakhuismeesteren. De Red Apple door KCAP en de Daktuinen van het Erasmus MC door EGM architecten. Bewoners van create@Müllerpier in het Lloydkwartier geven rondleidingen in het het door henzelf gerealiseerde droomhuis. Wie van het hele weekend gebruik wil maken kan overnachten in een experimenteel slaapobject op de Culture Campsite.

Ook de Architecten geven acte de présence. Zo kun je een architectuurwandeling maken met Robert Winkel (Mei Architects & Planners) die in de door Mei ontworpen Schiecentrale woont en werkt. Of ga op bezoek bij Nanne de Ru (Powerhouse Company) in het door hem ontworpen en ontwikkelde appartementencomplex West399 in het voormalige pand van de reclassering.

Meer informatie over de activiteiten in Rotterdam


KAF gebouw Flevoland DvdA

Herve Augier (componist KAF concierto)

Flevoland/Almere (13, 14 en 15 juni)

Kunstlinie Almere Flevoland toont hun onderkomen, het KAF-gebouw, een ontwerp van SANAA.
Programma:
13 juni – KAF Concierto – 20.00 uur. De Franse componist Hervé Augier en fotograaf Jean-Michel Bale vertalen hun bewondering voor het gebouw in akoestische, elektronisch muziek, film en videobeelden. Beleef het karakteristieke gebouw voor het eerst met alle zintuigen.

14 juni – Dagexcursie Louvre Lens – 08.00 uur
Het Franse Louvre Lens werd – evenals het gebouw de Kunstlinie – ontworpen door architectenbureau SANAA. Ontdek het verschil tussen de Kunstlinie en de dependance van het Louvre in Noord Frankrijk.

Zaterdag 15 juni – Lezing Oscar Vos – 11.00 uur
Oscar Vos van KRFT architecten geeft een lezing waarin hij vertelt over de verbouwing van KAF en hoe hij omging met het ontwerp van SANAA.

Zaterdag 15 juni – Lezing Bas ten Brink – 13.30 uur
Ten Brinke waardeert het werk van SANAA, maar ziet ook een discrepantie tussen het esthetisch ontwerp en de gebruiksfunctie. Zijn kritische noot over gebouw de Kunstlinie laat ons met andere ogen zien hoe een gebouw  ‘werkt’.

Zaterdag 15 juni – Rondleiding door KAF – vanaf 12.15 uur
Geniet van een rondleiding door KAF, begeleidt door Oscar Vos, Bas ten Brink en KAF Architectuurgidsen. 

Meer informatie over de activiteiten in Kaf


Groninger Museum

Het Groninger Museum, een ontwerp van de dit jaar overleden Alessandro Mendini

Groningen vanaf 31 mei

In Groningen wordt ‘de Dag’ afgetrapt met op 28 mei de bekendmaking van de genomineerden van de Gebouwenenquête 2019, de prijs voor het beste nieuwe gebouw van Groningen. Als eerbetoon aan de dit jaar overleden architect Alessandro Mendini, en de 25ste verjaardag van het (mede) door hem ontworpen Groninger Museum – vindt de DAG-aftrap plaats in het Coop Himmelb(l)au-paviljoen van het museum. De bekendmaking van de winnaar is op vrijdag 14 juni.

Overige activiteiten

31 mei: OpleveringsDAG, een fietstocht langs de genomineerde gebouwen met een groot aantal genomineerde architecten.

7 juni:  een vaartocht langs de ontwikkellocaties in de stad. De nieuwe omgevingsvisie The Next City geeft de contouren aan waarbinnen deze groei vorm kan krijgen. Veel (toekomstige) bouwlocaties bevinden zich aan het water: van de Reitdiepzone en de Oosterhamrikzone tot de Eemskanaalzone. Tijdens de Dag van Morgen werpen we een blik op de toekomst en varen we langs een aantal van deze zones. Dat doen we met architecten, ontwikkelaars en beleidsmakers. Samen verkennen we de kansen van de stad.

8 juni: DAG-fietsverkenning Helperdiep
15 juni: DAG-fietsverkenning Tuinstad van het Noorden
15 juni: DAG meets Wall House #2 – een tentoonstelling in teken van Gunta Stölzl (1897-1983) die vooral bekend werd als hoofd van de textielafdeling van het Bauhaus
16 juni: Omloop Nieuw Groningen, wielertocht langs alle nieuwe kernen
18 juni: DAG-film met Vera Zienema: PlayTime

Meer informatie


DvdA 2019 - Zoetermeer

De Unie in Zoetermeer

Zoetermeer – 15 juni

De Dag van de Architectuur Zoetermeer vindt dit jaar plaats in en om het opvallend geel/groene gebouw van business center de Unie. Het interieur van dit  typische jaren ’80 gebouw staat helemaal in het teken van films en Hollywood. De acteurs van de Storytellers brengen de filmsterren in het gebouw tot leven. Bezoekers wanen zich dan ook op een filmset wanneer ze voet in het gebouw zetten. Op verschillende plekken komen zij klassieke filmscènes tegen en staan oog in oog met karakters uit films als Titanic, Frozen, Casablanca, Moulin Rouge, etc. De acteurs spelen niet alleen bekende scènes na, maar nodigen de bezoekers ook uit zelf mee te spelen in de film.

Rondleidingen

Huismeester en kunstenaar Karel Lengkeek geeft rondleidingen door kantoorgebouw de Unie. Het voormalige AbvoKabo gebouw is ontworpen door J. Vlaming. Het is gebouwd in 1979 maar ademt door de opvallende kleur en de glazen liften al helemaal de sfeer van de jaren ’80 van de vorige eeuw.. Tegenwoordig huisvest het kantoor meer dan 35 kleinschalige ondernemers. Ook het werk van Lengkeek is te bekijken. Start rondleidingen 12, 13 en 14 uur

Op zaterdag 15 juni kunnen bezoekers binnen kijken in dit bijzondere gebouw en vinden in de Unie tussen 12.00 en 15.00 uur allerlei gratis activiteiten plaats zoals een lunchwandeling.

Expo: experimentele woningbouw

Architectuur uit de periode 1970 en 1980 staat weer helemaal in de belangstelling. De wijk Meerzicht, waar de Unie staat, is gebouwd in deze periode. In het de centrale hal wordt een kleine tentoonstelling ingericht met informatie over experimentele projecten in deze wijk, die de overgang van de bouw van galerijflats naar laagbouw markeren. Maar er is ook aandacht voor de toekomst van Meerzicht. Het International New Town Institute (INTI) presenteert ideeën voor een kwaliteitsimpuls met respect voor de bestaande kwaliteiten.

Locatie Business Center de Unie, Bredewater 16 Zoetermeer, datu 15 juni 2019, tijd 12-15.00 uur

Meer informatie: ArchitectuurPunt Zoetermeer


Den Haag – Stad in balans vanaf 15 juni

Den Haag staat onder druk. Er is een tekort aan woonruimte, kantoorruimte en bedrijfsruimte. Het betekent grote veranderingen in de stad. Meer hoogbouw verandert de skyline en het leven op straat. Maar hoe hou je als stad een balans tussen oud en nieuw, tussen verandering en stabiliteit? Het betekent dat je moet kijken naar hoe verschillende mensen de stad beleven.

In het programma worden verschillende perspectieven benadrukt. Dit komt tot uiting in de opengestelde gebouwen, bijzondere rondleidingen en tours. We kijken zo door de ogen van de Welstand, De Rijksbouwmeester, daklozen, studenten, bewoners, etc..

Wil je de bijzonderste gebouwen van Den Haag eens goed van binnen bekijken? Op zaterdag 15 juni geven gidsen rondleidingen door nieuwe en vernieuwde gebouwen die de rest van het jaar beperkt toegankelijk zijn. (Voor sommige gebouwen en activiteiten is aanmelden noodzakelijk). De toegang is gratis, tenzij anders vermeld.Zij vertellen je over de architectuur, de geschiedenis en wat er zoal gebeurt in het gebouw. Ook kun je tijdens de Dag van de Architectuur deelnemen aan stadswandelingen bijvoorbeeld door de Binckhorst, fietstochten, debatten, hardloopevenementen of een lezing bijwonen. Voor kinderen is er een workshop maquette bouwen. In samenwerking met de Dag van de Bouw, zijn er bovendien interessante bouwplaatsen open.

Voedingscentrum Den Haag door LIAG. Beeld Mart Stevens

HaAC Fietstour 100 jaar LIAG architecten en bouwadviseurs

Dit jaar viert het Haagse architectenbureau LIAG haar honderdjarige jubileum. LIAG is in 1919 opgericht door Dirk Roosenburg, tijdgenoot van architecten als Dudok, Oud en Rietveld. Zijn visie was niet anders dan die van LIAG vandaag: gebouwen ontwerpen die mensen gelukkig maken en waarde toevoegen aan de maatschappij. Veel van zijn gebouwen zijn inmiddels rijksmonument, waaronder het voormalig hoofdkantoor van Philips en de Lichttoren in Eindhoven en het Apollo House in Amsterdam. Ook Den Haag kent vele gebouwen die door LIAG zijn gemaakt: villa Windekind, het voormalige Hoofdkantoor KLM (nu Plesmangebouw) en het Provinciehuis. Recentere projecten zijn o.a. de Veiligheidspost Laakhaven, ROC Mondriaan en het Voedingscentrum. In totaal zijn er wel meer dan 30 projecten in de hofstad gerealiseerd.

De fietstour brengt gaat langs een selectie van beeldbepalende gebouwen van LIAG:  zowel uit de beginjaren van de hand van Dirk Roosenburg als uit de recentere jaren van LIAG. Tijdens deze fietstour kijken we niet alleen naar het exterieur, zo bezoeken we het Plesmangebouw en het Voedingscentrum van binnen. Tourgids is Erik Schotte (directie en partner LIAG) die vanuit zijn persoonlijke binding met de Haagse stad een toelichting zal geven op de gebouwen.

De tocht start om 11.15 uur en duurt ongeveer 2,5 uur. Maximaal 30 deelnemers, inschrijven noodzakelijk. De kosten zijn gratis maar breng vooral je eigen fiets mee. Meer informatie en inschrijven>>

Opengestelde gebouwen zijn onder andere:
– Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties en het Ministerie van Justitie en Veiligheid
– Maakhaven
– Ministerie van Economische Zaken en Klimaat & Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
– De Haagse Toren – the Penthouse restaurant
– Tweede Kamer aan het Binnenhof
– Ministerie van Financien

Meer informatie over de Haagse Dag van de Architectuur


 

Reageer op dit artikel