nieuws

Studentencomplex Leemanstoren in Den Haag door KOW opgeleverd

Architectuur

In Den Haag is het nieuwe Haagse studentencomplex Leemanstoren officieel geopend. Met de komst van het ontwerp van KOW Architecten heeft Den Haag er in een keer ruim 480 studentenwoningen bij.

Studentencomplex Leemanstoren in Den Haag door KOW opgeleverd

Toelichting DUWO – De 70 meter hoge toren op het Leemansplein is gebouwd in opdracht van studentenhuisvester DUWO door de ontwikkelcombinatie Plegt-Vos Bouwgroep en Ten Brinke Slot Projectontwikkeling. De bouw begon medio 2017. Van de 481 woningen verspreid over 22 verdiepingen zijn er 198 ingericht voor internationale studenten die in Den Haag studeren. De woningen van 21 m2 met woongedeelte, keuken en badkamer zijn volledig gestoffeerd en gemeubileerd en worden verhuurd via de onderwijsinstellingen. De overige 283 woningen zijn voor reguliere studenten.

Ontwerpopdracht

Behalve een wasserette en een fietsenstalling heeft het complex een gemeenschappelijke ruimte die tot stand kwam met inbreng van studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Vorig jaar schreef DUWO een ontwerpopdracht voor een ‘common room’ in een studentencomplex uit, waarvoor 20 studenten ideeën aanleverden. Uit twee inzendingen werden uiteindelijk elementen overgenomen. Zo heeft de Common Room in de Leemanstoren een dorpspleineffect met ontmoeting rond de dorpspomp (die hier uiteraard een koffieautomaat is). Ook is er een bibliotheekruimte, waar studenten kunnen studeren. De twee ruimtes kunnen worden samengetrokken voor bijvoorbeeld een studentenfeestje. Het gebouw zelf is ontworpen door KOW Architecten uit Den Haag.

Duurzaamheid

De Leemanstoren is het eerste studentencomplex van DUWO waar bewoners per woning afvalbakken voor gescheiden inzameling hebben. Het gaat hier om een samenwerkingsproject met de gemeente Den Haag voor de inrichting van een milieustraat. Ook in andere opzichten is het gebouw duurzaam: zonnepanelen zorgen voor stroomopwekking en het gebouw is aangesloten op de stadsverwarming.

Lees ook:

Reageer op dit artikel