nieuws

Sarah Ichioka en Thijs van Spaandonk nieuwe curatoren voor IABR-2020

Architectuur

Sarah Ichioka en Thijs van Spaandonk nieuwe curatoren voor IABR-2020

De plannen voor de IABR-2020 gaan verder waar het eerste deel van The Missink Link in 2018 is gestopt. Dit jaar zijn voor het evenement Sarah Ichioka en Thijs van Spaandonk aangesteld als curator.

IABR–2020

Het IPCC (Intergouvernementele Panel inzake Klimaatverandering van de VN) waarschuwde in het najaar van 2018 dat we, willen we een catastrofe voorkomen, nog 12 jaar de tijd hebben om de manier waarop we energie en land (ruimte) gebruiken volledig aan te passen – verandering is nodig op een schaal waarvoor ‘geen gedocumenteerd historisch precedent bestaat’.

Daarom gaat IABR–2020 ervan uit dat we te maken hebben met de grootste crisis die de mensheid ooit heeft gekend. En dat we geen tijd te verliezen hebben. Kunnen we onze stadslandschappen en leefomgevingen drastisch én democratisch transformeren, dus over het hoe we het doen en voor wie we het doen samen goed nadenken, terwijl we het doen?

Down to Earth

IABR–2020 richt zich, met als werktitel Down to Earth, op twee grote opgaven, de wateropgave en de energietransitie. Die zien we nadrukkelijk als hefboom. Dus niet alleen als opgaven waarvoor oplossingen gevonden moeten worden maar ook als breekijzer dat ingezet kan worden bij de integrale transformatie van onze stedelijke landschappen, waarbij we al doende moeten leren anders om te gaan met de plek waar we wonen, met de Aarde.

Curatoren

De vier partners, IABR, Atelier Rijksbouwmeester, Team Vlaams Bouwmeester en Architecture Workroom Brussels, die IABR–2018 voor hun rekening namen, hebben besloten de samenwerking in een andere vorm te gieten. In 2020 zullen opnieuw zowel in Rotterdam als in Brussel biënnales plaatsvinden, samenwerking blijft aan de orde, maar iedere biënnale zal zelfstandig worden georganiseerd en geprogrammeerd. Deze verandering brengt met zich mee dat afscheid wordt genomen van het curatorteam van 2018: Floris Alkemade, Leo van Broeck en Joachim Declerck als curatoren. Zij worden vervangen door Sarah Ichioka en Thijs van Spaandonk.

Sarah Ichioka Curator IABR 2020

Beeld Cynthia van Elk

Sarah Ichioka

Sarah Ichioka (Oakland, 1979) leidt Desire Lines, een strategisch adviesbureau voor organisaties en initiatieven op het gebied van milieu, cultuur en maatschappelijke vraagstukken, gevestigd in Singapore.

Sarah was eerder als directeur, planner, redacteur en curator actief bij verschillende gerenommeerde instituten op het gebied van cultuur, stedelijk beleid en onderzoek, waaronder het LSE Cities Programme, La Biennale di Venezia, Tate Modern, de Seoul Biennale of Architecture and Urbanism en de National Parks Board van Singapore. Voordat Sarah zich in 2014 in Azië vestigde gaf zij leiding aan The Architecture Foundation (Londen) en was zij mededirecteur van het London Festival of Architecture. Sarah, die werkt vanuit Singaport, wordt curator van Water as Leverage.

Thijs van Spaandonk. Beeld Marcel Kampman

Thijs van Spaandonk. Beeld Marcel Kampman

Thijs van Spaandonk

Thijs van Spaandonk (Tilburg, 1981) studeerde Architectuur aan de Technische Universiteit Eindhoven. Sindsdien verkent en adresseert hij met name de culturele aspecten van de grote uitdagingen waar we voor staan in verschillende hoedanigheden en hij draagt daarbij wisselende verantwoordelijkheden.Thijs is partner bij BRIGHT, een coöperatief voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van stadsontwikkeling dat hij in 2017 heeft opgericht samen met Gerjan Streng. Als curator zal hij zich vanuit Nederland bezighouden met de energietransitieit.

Robbert de Vrieze

Zowel Sarah en Thijs zullen nauw samenwerken met een kleine groep co-curatoren, waaronder Robbert de Vrieze, co-curator in en namens Bospolder-Tussendijken. Andere benoemingen volgen na de zomer.

Adriaan Geuze, beeld Dik Nicolai

Adriaan Geuze, beeld Dik Nicolai

Ark van Dordrecht

In juni 2019 start samen met de gemeente Dordrecht het IABR–Atelier De Ark van Dordrecht, onder leiding van Adriaan Geuze (West 8 Urban Design & Landscape Architecture), in 2005 curator van The Flood, de tweede IABR. In dit atelier wordt onderzocht hoe waterveiligheid als hefboom kan worden ingezet voor een nieuwe en breed gedragen duurzame ontwikkelingsstrategie die zich vooral richt op het stadsdeel De Staart – dat niet alleen als een veilige haven kan worden gebruikt wanneer het nodig is maar ook als een locatie waar een oplossing voor (een deel van) de bouwopgave van de stad en een werkelijk duurzame gebiedsontwikkeling optimaal samen kunnen komen. Meer over De Ark van Dordrecht lees je hier

In september volgen curator statement en een internationale open call. Net als in 2012 (Making City) is George Brugmans voorzitter van het curator team.

Meer informatie over de IABR-2020>>

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel