nieuws

Presentatie masterplan Hortus Zuidpark Ouder-Amstel door Kettinghuls en Quadrant4

Architectuur

Presentatie masterplan Hortus Zuidpark Ouder-Amstel door Kettinghuls en Quadrant4
Zicht vanaf de vaart met de Vlindertuin in het overstekende volume. Beeld Vero Visuals

Kettinghuls en Quadrant4 hebben de afgelopen periode gewerkt aan het masterplan voor een kavel in Ouder-Amstel gelegen langs de A10 en de Duivendrechtsevaart. Deze week presenteerden zij het plan.

Eigenaar van de grond en opdrachtgever Madefor Projects ‘wilde een beeldbepalend gebouw voor de creatieve industrie op het kavel achter Zuidpark aan de A10.’ Volgens de ontwerpers ‘zijn creatieve bedrijven niet op zoek naar een corporate maatpak maar naar vrijheid in handelen en ruimte. Ze zijn op zoek naar een progressieve sfeer die hun innovatieve werk ondersteunt. Ze huizen graag in industrieel erfgoed, in grote industriële stoere ruimtes, met ruimte voor creatief zelfbeheer.’

Hortus Zuidpark in Ouder Amstel. Beeld Vero Visuals

Zicht vanaf de Vaart met de A10 op de achtergrond. Beeld Vero Visuals

Kettinghuls en Quadrant zochten, omdat niet aan deze wens voldaan kon worden, de oplossing in de aansprekende sculpturale kwaliteit van industrieel erfgoed en hebben dit ingezet bij de vormgeving van Hortus Zuidpark. Door deze herkenbare industriële vormen te stapelen ontstaat een collage van afzonderlijke gebouwen die samen een sculptuur vormen met een eigen karakter. ‘

De stedelijke ruimte tussen de gebouwen is vormgegeven als ‘Ontdekstad’, een stedelijk gebied ingericht met straatjes, stegen, een plein, binnentuinen, poorten en straathoeken. Zo ontstaat steeds een nieuw gezichtsveld met afwisselende sferen, ‘een compositie van stedelijke ruimte versus gebouwmassa’.

Hortus Zuidpark in Ouder Amstel. Beeld Vero Visuals

Een van de 8 hortussen: de meditatietuin. Beeld Vero Visuals

De gebouwen bieden naast het levendige plein, de straatjes en de kade ook ruimte voor stilte en rust. In de gebouwen komen acht verschillende hortussen met ieder een eigen sfeer, grootte, indeling en type beplanting, variërend van een vlindertuin, pluktuin, rozentuin tot meditatietuin. De hortussen zijn altijd gekoppeld aan een dubbel hoge multifunctionele ruimte, een refter, een bibliotheek of een auditorium. Sommige zijn openbaar, andere alleen voor medewerkers, ‘wel zijn ze allen  zichtbaar voor iedereen en dragen bij aan een beter klimaat voor de gehele buurt.’

Hortus Zuidpark in Ouder Amstel door KettingHuls. Beeld Vero Visuals

Het centrale plein. Beeld Vero Visuals

Volgens planning start in 2020 de bouw van de eerste fase.

Projectgegevens

Project Gebouw voor de creatieve industrie in Ouder-Amstel
Opdrachtgever Madefor Projects BV
Ontwerp KettingHuls in samenwerking met Quadrant4
Architect Daniëlle Huls, Monica Ketting
Ontwerpperiode 2015 tot heden
Status Masterplan
Ontwerpteam Prisca Arosio, Gara Beukman, Robert Bijl, Alex Garcia Estelles, Annemarie Haarink, Daniëlle Huls, Luïsa Jacobse, Monica Ketting, Freddy Koelemeijer, Enrique Orts Costa, Basia van Rijt, Annebel Schijf, Elisa Zampogna
Programma 80.000 m2 (bruto vloeroppervlak) werkruimte, 30.600 m2 (bruto vloeroppervlak ) ondergrondse parkeergarage
Renders Vero Visuals

Lees ook:

Foto's

Reageer op dit artikel