nieuws

OMA ontwerpt tweede gebouw New Museum New York City

Architectuur

OMA ontwerpt tweede gebouw New Museum New York City
Beeld OMA en BLOOM

Door Astrid de Wilde – Het Nieuwe Museum in New York City heeft plannen aangekondigd voor een tweede gebouw naar een ontwerp van OMA / Shohei Shigematsu. Het ontwerp sluit aan op het ontwerp van SANAA voor het eerste gebouw, maar krijgt zijn eigen identiteit. Het OMA-gebouw zal het huidige 50.000 vierkante meter grote gebouw vervangen op 231 Bowery, dat bijna twaalf jaar geleden werd aangekocht om extra ruimte te bieden voor uitgebreide programma’s.

Het zeven verdiepingen tellende gebouw krijgt drie verdiepingen met galerijen, een verdubbeling van de tentoonstellingsruimte van het museum plus extra ruimte voor gemeenschaps- en onderwijsprogramma’s, een permanente thuisbasis voor NEW INC, evenals meer openbare voorzieningen.

New Museum NY Beeld OMA en BLOOM

Impressie van het New Museum in New York City gezien vanaf Prince Street. Beeld OMA en BLOOM

Het OMA-gebouw zal de verticale circulatie verbeteren met de toevoeging van een trap in het atrium, die uitzicht biedt over de omliggende wijk. De trap en de nieuwe ingang sluiten aan op het eindpunt van Prince Street, waardoor het museum toegankelijk wordt voor de stad.

Monografie Musea

In binnen- en buitenland openen veel nieuwe musea. Aan de hand van vijf actuele projecten bespreken we de toekomst van deze typologie.

Ga naar alle monografieën >

Het gebouw krijgt drie liften en extra openbare ruimtes en diensten, waaronder een uitgebreide lobby en boekhandel, een forum op het hoogste niveau, aansluitend op de bestaande Skyroom van het SANAA-gebouw en een nieuw restaurant met 80 zitplaatsen. In het gebouwontwerp is ook rekening gehouden met een efficiëntere organisatie van de achterkant van de woning, opslag en kantoorruimte.

New Museum NY door OMA De exploded axonometrie toont de publiekscirculatie en de programma's. Beeld OMA

De axonometrie toont de publiekscirculatie en de programma’s. Beeld OMA

De nieuwe galerijen voegen circa 10.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte toe en maken een verbinding met de bestaande galerijen in het SANAA gebouw op drie niveaus (tweede, derde en vierde verdieping). De uitgelijnde plafondhoogten zorgen voor ruimte voor tentoonstellingen en een horizontale stroming tussen de gebouwen. De ruimtes zijn vrij indeelbaar om grotere tentoonstellingen te organiseren of afzonderlijk voor diversiteit en vrijheid van de curator. De organisatie verbetert de integratie tussen de tentoonstellingsprogramma’s, onderwijs, onderzoek en verbeteringsprogramma’s voor de gemeenschap.

Volgens planning opent in 2022 het nieuwe gebouw zijn deuren.

Projectgegevens

Lead Design Architect: OMA New York
Partner-in-Charge: Shohei Shigematsu
Partner-in-Collaboration: Rem Koolhaas
Associate: Jake Forster
Project Architect: Jackie Woon Bae, Ninoslav Krgovic
Team: Richard Nelson-Chow, Clement Mathieu, Kaegan Walsh, Jan Casimir, Carly Dean, Vincent Parlatore, Tamara Jamil
Executive Architect: Cooper Robertson
Project and Cost Management: Gardner and Theobald
Pre-Design Services: F.J. Sciame Construction, Co., Inc
Structural Engineer: ARUP
Mechanical Systems: ARUP
Façade: Front
Geotechnical: Langan
Civil Engineer: Philip Habib & Associates
Graphics: 2×4

Lees ook:

New Museum in New York door SANAA.

OMA toont ontwerp eerste woontoren New York

Video: Rem Koolhaas over ‘zijn’ woontoren in New York

 

Foto's

Reageer op dit artikel