nieuws

Nieuwbouw Hoffmann Group in Hengelo-Borne

Architectuur

Nieuwbouw Hoffmann Group in Hengelo-Borne
Straatzijde

Naar ontwerp van ErwinKleinsmanArchitect en StudioDad (Paul Wolters) wordt de komende periode een nieuwe bedrijfsgebouw voor de Hoffmann Group gerealiseerd aan het centrale kruispunt van bedrijventerrein De Veldkamp in Hengelo/Borne. De nieuwbouw krijgt 3.005 m² bruto vloeroppervlak en 14.254 m³ bruto inhoud.

Vanwege de zichtlocatie met veel ruimte eromheen, is er gekozen voor een relatief hoog en compact (= energiezuinig) volume van 3 verdiepingen met veel transparantie in de gevels. De kantoren van de Hoffmann Group (een Duits familiebedrijf in kwaliteitsgereedschap) bevinden zich op de bovenste laag en krijgen uitzicht op de groene en waterrijke omgeving. De twee verdiepingen daaronder zijn gereserveerd voor het magazijn en voor showroom, kantine &
instructieruimte. Deze verdiepingen worden ruimtelijk verbonden door een vide met trap en lift.

Hoffmann Hengelo/Borne door Erwin Kleinsman Architect

Straatzijde

Het gevelontwerp voor dit duurzame gebouw is gebaseerd op een eenvoudig uitgangspunt: zoveel mogelijk daglicht binnenhalen, maar wel zonder rechtstreekse zonnewarmte. Alle volglasgevels worden daartoe voorzien van draaibare lamellen die reageren op de actuele bezonning van de betreffende gevel. Deze lamellen voorkomen opwarming van het gebouw, waardoor koeling bijna niet nodig is en dus ook weinig energie gaat kosten. Tevens zorgen de lamellen voor de gewenste hightech-uitstraling van het pand.

Hoffmann Hengelo/Borne door Erwin Kleinsman Architect

Vogelvlucht entree

Duurzaam

Het gebouw krijgt een duurzaam (gas-loos) energieconcept met een warmtepomp, zonnepanelen en warmteterugwinning op de ventilatielucht. Het ontwerp zou kunnen voldoen aan de BREEAM-kwalificatie ‘outstanding’, de maximale score voor dit duurzaamheidskeurmerk.

 

Foto's

Reageer op dit artikel