nieuws

Juli Ontwerp ontwikkelt nieuwe woontoren Buitenhof in Delft

Architectuur

Juli Ontwerp ontwikkelt nieuwe woontoren Buitenhof in Delft

Architectenburo Juli Ontwerp ontwikkelde een woonconcept voor pas afgestudeerde studenten in de Buitenhof in Delft. Het project, Tiles, wordt opgezet als ‘een dorpsplein waar je boven woont’: het faciliteert wonen, recreëren en werken in één gebouw.

Toelichting Juli Ontwerp – Tiles markeert het einde van de Martinus Nijhoflaan die als een stedelijke boulevard wordt herontwikkeld. De woontoren volgt de visie Smart Small Living en is energie-neutraal.

Juli Ontwerp onderzocht de woonwensen onder de doelgroep. Pas afgestudeerden willen naast betaalbare woningen – die best compact mogen zijn – ook gemeenschappelijke voorzieningen zoals lounge- en ontmoetingsplekken, een laundrette en een klussende huismeester. Daarnaast hebben ze behoefte aan werkgerelateerde voorzieningen zoals werk- en vergaderruimtes, zodat ze vanuit huis kunnen werken of daar hun start-up kunnen beginnen. Voor deze doelgroep zijn ook slimme mobiliteitsconcepten met deel auto’s, deelfietsen en dergelijke uitgewerkt, zodat er meer ruimte overblijft voor een collectieve buitenruimte.

Tile, Buitenhof Delft door Juli Ontwerp

Tiles, Buitenhof Delft door Juli Ontwerp

De woontoren in Delft bestaat hoofdzakelijk uit kleinere woningen van circa 40 m2, aangevuld met een flink aantal gedeelde voorzieningen. Het gebouw heeft een flexibele structuur, waardoor units op later moment aan elkaar te koppelen zijn. De specifieke vorm van het kruispunt en omliggende gebouwen waren inspiratie voor onder meer de afgeschuinde vorm van de toren en de toegepaste materialen.

Tile, Buitenhof Delft door Juli Ontwerp

Bouwblok C is eveneens ingevuld door Juli Ontwerp.

Het project Buitenhof en omgeving heeft als doel de oude sporthal te vervangen voor een nieuwe sporthal gecombineerd met woningbouw. Daarnaast dienen starterswoningen en studentenwoningen te worden gerealiseerd. Het programma bestaat uit de realisatie van een nieuwe sporthal, starterswoningen, studentenwoningen en vrije sector huurwoningen. Het ontwikkelgebied is onderverdeeld in 3 bouwblokken: A, B en C waarvan Blok A en C inmiddels zijn gerealiseerd. Het project Tiles, waarvan de bouw nu start, komt op veld B de locatie van de oude sporthal.

 

Projectteam:

Opdrachtgever: Vorm Ontwikkeling
Architect: Juli Ontwerp
Bouwkundige uitwerking: Juli Ontwerp ondersteund door Powered by EGM
Constructeur: Jecon Engineering
Adviseur brandveiligheid en bouwfysica: Buro Bouwfysica
Installatie adviseur: Klimaatgarant Solar

Lees ook:

Reageer op dit artikel