nieuws

Jasper Manders wint met Inside out There-tent eerste ArchiTenten Challenge

Architectuur

Jasper Manders wint met Inside out There-tent eerste ArchiTenten Challenge
Inside-out-there door Jasper Manders wint ArchiTenten Challenge 2019

De eerste ArchiTenten Challenge is gewonnen door Jasper Manders (31), bouwkundig ingenieur bij architectenbureau Cepezed. Hij mag zijn Inside out There-ontwerp nu gaan realiseren in samenspel met Karsten Tenten, om vervolgens een ereplek te krijgen op Lowlands, van 16 tot en met 18 augustus.

De Inside out There is een razendsnel opblaasbare 2 persoons-festivaltent, die geen scheerlijnen heeft en nauwelijks haringen behoeft. Omdat de tent aan beide zijden open kan, zorgt de luchtcirculatie voor verkoeling. Ook fijn: je kunt er in liggen, zitten en staan. Bovendien is het mogelijk om een serie tentjes aan elkaar te schakelen zodat er een gemeenschappelijke binnenruimte ontstaat. Een dergelijke configuratie voor 10 personen (5 tenten) wordt nu gebouwd voor Lowlands.

Inside-out-there Manders ArchiTent Challenge 2019

Inside-out-there door Jasper Manders

Publieksfavoriet: Bending Bamboo

Uit maar liefst 66 ArchiTent-ontwerpideeën koos de vakjury eind april 3 finalisten. Zij mochten hun idee testen tijdens een workshop bij Karsten Tenten en een aangescherpt ontwerp aanleveren om de jury te overtuigen. Bernd de Groot (23), student Architectuur & Built Environment aan de Hanzehogeschool Groningen, tekende voor Bending Bamboo: een communitytent met een overdekt ‘binnenplein’ als hart van een vijftal rondom aangeschakelde tentjes. De jury vond zijn ontwerp een tweede plaats waard, bij het Lowlands-publiek was de Bending Bamboo de favoriet, met de helft van de ruim 1200 stemmen.

Bending Bamboo Architenten challenge 2019

Bending Bamboo door Bernd de Groot

Op de derde plaats eindigde Bart Meere (25), student Civiele Techniek aan de TU Delft, met de Trektent: door simpelweg aan een koord te trekken bolt het tentstokkenframe automatisch op tot een koepeltent (zie de bijlage voor het filmpje).

trektent-Architent challenge

De Trektent door Bart Meere

Jury & Juryproces

Jurylid Ronald Schleurholts (Cepezed) had logischerwijs geen stemrecht bij het aanwijzen van de winnaar. De overige juryleden waren: Eric van Eerdenburg (directeur Lowlands), Dre Wapenaar (tentkunstenaar), Marc Takken (Karsten Tenten), Jelmer Boomsma (Digital Creative Agency Grrr, partner ArchiTenten Challenge) en Fred Schoorl (juryvoorzitter, directeur BNA). De ontwerpschetsen zijn  beoordeeld op ruimtelijke creativiteit, innovatief karakter en duurzame gebruikswaarde. De meeste inzendingen kwamen van TU- en Academie van Bouwkunst-studenten en jonge architecten. Opvallend was dat veel ingezonden concepten ‘community’ gedreven waren: groepstenten en constructies met gemeenschappelijke ruimtes.

De challenge

De ArchiTenten Challenge – een initiatief van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) i.s.m. Lowlands – is bedoeld om met name architectuurstudenten en jonge architecten (tot 35 jaar) uit te dagen hun creatieve talent in te zetten voor het ontwerpen van een gave, duurzame en innovatieve festivalcampingtent. Lowlands biedt de winnende ArchiTent een podium aan de leukste kampeerders van Nederland: de Lowlands campinggasten. Daarnaast wil Lowlands met de ArchiTenten Challenge een festival-issue te lijf gaan: wegwerptentjes die na Lowlands massaal worden achtergelaten en zorgen voor een berg niet herbruikbaar afval.

De winnaar en twee finalisten presenteren hun ontwerp tijdens de Architecture Now die BNA en Pakhuis de Zwijger organiseren op 11 juni:

Dankzij het succes van deze eerste editie hebben Lowlands, BNA, Grrr en Karsten Tenten het voornemen uitgesproken om in 2020 een vervolg te geven aan de ArchiTenten Challenge.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel