nieuws

Hotel Bushalte voor een ecologische, zintuiglijke en leerzame ervaring

Architectuur

Hotel Bushalte voor een ecologische, zintuiglijke en leerzame ervaring
Zicht op de gevel en de luifel van Hotel Bushalte

Inmiddels is wereldwijd het besef doorgedrongen dat de rol van de mens een grote rol speelt bij het verval van biomassa en biodiversiteit in het algemeen en dan van insecten in het bijzonder. Door gebruik van van pesticiden in de intensieve landbouw, de vernietiging van natuurlijke habitats, buitensporige verstedelijking, het broeikaseffect en de vervuiling staan aan de basis van dit hecatomb. Studio NAB wil proberen hier verandering in te brengen en bedacht voor OV-abri’s het project ‘Hotel Bushalte’ dat is gebaseerd op insectenhotels.

Met het idee wil Studio NAB een ecosysteemdienst in de stad lanceren om de aanwezigheid van bestuivende insecten te bevorderen, essentieel voor de productiecyclus van 95 procent van fruitbomen, groenten en sierbloemen. Afhankelijk van de oriëntatie en de locatie van het project, zou ‘Hotel Bushalte’ de ontwikkeling van hulpinsecten mogelijk maken, zoals lieveheersbeestjes, osmies (wilde bijensoorten), pemphedrons (kleine zwarte wesp), kevers, zweefvliegen (bestuiver van de vliegenfamilie), oorwormen (zeer goede bladluizenhulpmiddelen) en anderen. Daarnaast is de onderkant van het dak zo ontworpen dat het aantrekkelijk wordt voor verschillende (stads)vogelsoorten om te nestelen.

Hotel Bushalte door studio NAB

Zicht op het groene dak, de verschillende soorten insecten of plantenkassen die worden beschermd door een glazen wand

Hotel Bushalte is ook bedoeld als leermoment (tijdens het wachten op de bus, tram, trein of metro) om de natuur te observeren en beter te begrijpen. Het gebruik van gerecyclde materialen zoals hout, karton en roestvrij staal in de constructie is hiervan een onderdeel. Een verticale plantenmuur maakt het mogelijk een grote verscheidenheid aan luchtzuiverende planten te plaatsen.

Hotel Bushalte door Studio NAB

Detail

Hotel Bushalte door Studio NAB

Implementatie en distributie van de planten of insectenkasten

Reageer op dit artikel