nieuws

Funda-huis wordt gerealiseerd

Architectuur

Funda-huis wordt gerealiseerd

Droomhuizen of hersenspinsels? Twee jaar geleden liet huizenwebsite Funda twee architecten het ideale woonhuis ontwerpen op basis van de big data van Funda, het zoekgedrag van woningzoekenden. “We willen een discussie beginnen. Maar het zou mooi zijn als we in ieder geval één zo’n woning mogen bouwen”, zeiden de architecten Dingeman Deijs en Jeroen Atteveld. In hun stoutste dromen bouwden ze straten vol. Die handschoen wordt nu opgepakt door Van Wijnen.

Maaike Arns, directeur Identiteit en Markt bij Van Wijnen, zag de plaatjes van het Funda-huis in die dagen verlekkerd aan. “Als de mensen hiervan dromen, laten we het dan gaan bouwen”, was haar ambitie. Arns belde Funda en hield het contact warm. Hoewel het nooit de intentie van Funda was om een echt huis te bouwen, komt het gedroomde huis er nu toch.

Kasteelheren in rijtjeshuizen
Het zoekgedrag van de modale Nederlander op huizenwebsite Funda laat zien dat de woondroom voor de meeste mensen onbereikbaar is. Er wordt massaal gekeken naar protserige kastelen en jaloersmakende penthouses. Als er echt moet worden verhuisd, wordt gezocht naar vrijstaande woningen op grote percelen. Allemaal tevergeefs. Als de portemonnee daadwerkelijk moet worden getrokken, dan wordt het toch het rijtjeshuis op een klein lapje grond, blijkt uit een analyse in 2017 van het zoekgedrag op Funda. Lees ook de blog ‘Big data en warme data’ van Jeroen Atteveld

Van Wijnen wil verder gaan dan het ene Funda-huis bouwen, dat volgens Arns het symbool wordt voor vraaggestuurd ontwikkelen. Het rijtjeskasteel moet in een rijtje komen met andere gedroomde huizen. Maar dat moeten andere huizen worden, die ontwikkeld worden op basis van lokale woonwensen. In totaal denkt Van Wijnen aan minimaal vijftien huizen. “Om het project haalbaar te maken.”

Leefstijlen veranderen, vraaggestuurd bouwen nodig

Volgens een van de architecten van het Funda-huis, Dingeman Deijs is een andere kijk op het ontwikkelen van woningen nodig: “We bouwen al tientallen jaren dezelfde soort woningen, terwijl huishoudens en leefstijlen veranderen. Het is belangrijk dat we samen ons best doen om van een aanbod- naar een vraaggestuurde markt toe te werken. Dit project is daar een geweldige aanzet toe.”

Matien denkt genoeg regionale woonwensen in kaart te hebben gebracht om zoektocht naar het ideale huis te laten slagen en beter aan de vraag te voldoen. Bij het nieuwe ontwikkelen moeten die lokale wensen de basis zijn voor de ontwikkelaars. “Bij het ouderwetse ontwikkelen zie je dat de architect een mooie tekening maakt, waarna de ontwikkelaar gaat rekenen en de makelaar vervolgens zegt: er moet nog een kamer bij. Daarna moet alles opnieuw gebeuren.” Zijn advies: gebruik de kennis van de nieuwbouwmakelaars om die droomhuizen te bouwen. “Het Kadaster schrijft geschiedenis. Met onze data proberen op basis van woonwensen de woning van de toekomst te voorspellen.”

Van Wijnen en Funda verwachten in 2021 de Funda-woning en het hele rijtje met vraaggestuurde woningen op te kunnen leveren.

Lees meer bij de bron

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel