nieuws

Benthem Crouwel en RA15 winnen prijsvraag woningbouwproject Praag

Architectuur

Benthem Crouwel en RA15 winnen prijsvraag woningbouwproject Praag
Appartementencomplex Residence Nádraží Žižkov in Praag door Benthem Crouwel Architects en RA15. Beeld Benthem Crouwel Architects

De internationale competitie voor een nieuw appartementencomplex in Praag is gewonnen door Benthem Crouwel Architects. De jury was vooral onder de indruk van het voorstel om een groot, publiek toegankelijk park in het plan op te nemen. Voor het ontwerp werkte het Nederlandse bureau samen met het lokale architectenbureau RA15.

Het nieuwe appartementencomplex, Residence Nádraží Žižkov, komt in het gelijknamige Praagse district. De plot voor het project ligt op een bijzondere locatie, tussen een voormalig station voor goederentreinen (waar in de toekomst een groene zone gerealiseerd wordt) en een meer stedelijk en bedrijvig gebied. In het ontwerp voor het appartementencomplex zijn functionaliteit, menselijke schaal en contact met de natuur perfect met elkaar in balans.

Door de appartementengebouwen strak aan de randen van de plot te plaatsen ontstaat er in het midden een grote open ruimte. Deze ruimte wordt ingevuld als een centraal, publiek park waarmee de natuur letterlijk de architectuur en de levens van de bewoners wordt binnen gehaald.

Golvende gebouwen

Twee golvend vormgegeven woongebouwen die samen 450 woningen huisvesten omarmen het centrale park. Het park is vrij toegankelijk voor zowel de bewoners van Residence Nádraží Žižkov als de buurtbewoners in de aangrenzende wijken, en functioneert als een openbare ruimte waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, ontspannen, en genieten van de rust en natuur.

Er wordt een gebied gecreëerd met een grote biodiversiteit, een thuis voor lokale flora en fauna, vrij van gemotoriseerd verkeer. Een bijzonder waardevolle aanwinst voor de buurt.

Appartementencomplex Residence Nádraží Žižkov in Praag door Benthem Crouwel Architects en RA15. Beeld Benthem Crouwel Architects

Beeld Benthem Crouwel Architects

Herkenbare appartementen

Het appartementencomplex bestaat uit modulaire units die op verschillende manieren zijn gestapeld en ten opzichte van elkaar verschuiven. Dit zorgt voor een visueel spannend gevellandschap, maar ook voor een optimaal gebruik van daglicht en prachtig uitzicht vanuit alle woningen.

Hoewel het complex uit een groot aantal appartementen bestaat heeft het geen anonieme of massieve uitstraling. De gebouwen zijn toegankelijk en vriendelijk, met elk appartement als duidelijk herkenbare, individuele unit in het geheel.

Eenheid in verscheidenheid

Het modulaire systeem en het repeterende patroon brengen de schaal van de grote gebouwen terug tot een persoonlijk niveau en geven een dynamisch beeld. De westelijke gevel staat als indrukwekkend stedelijk landmark in het gebied, aan de noordzijde zijn het juist kleine winkels en sociale bedrijvigheid die de sfeer bepalen.

Een diversiteit die de gebouwen vele gezichten geeft, terwijl het complex zich door de regelmatige patronen toch als eenheid presenteert.

Appartementencomplex Residence Nádraží Žižkov in Praag door Benthem Crouwel Architects en RA15. Beeld Benthem Crouwel Architects

Beeld Benthem Crouwel Architects

Modulair gebouw

Het ongecompliceerde ontwerp met modules als flexibele bouwstenen maakt een grote variatie aan appartementen mogelijk. Dit past bij de wens van de opdrachtgever om woningen te realiseren voor een breed spectrum aan potentiele bewoners.

Residence Nádraží Žižkov biedt deze bewoners het beste van stad en natuur: hoogwaardige, functionele appartementen vlakbij alle stedelijke voorzieningen; privacy binnen een gemeenschap met grote sociale cohesie; en een weelderig, uitnodigend park voor de deur.

Lees ook

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel