nieuws

Zoetermeer krijgt gymnastiek-accommodatie ontworpen door Venhoeven CS

Architectuur

Zoetermeer krijgt gymnastiek-accommodatie ontworpen door Venhoeven CS
Gymworld Zoetermeer door Venhoeven CS. Beeld VingtSix

Onlangs is in Zoetermeer het contract getekend voor de bouw van de nieuwe turn- en gymaccommodatie aan de Amerikaweg. Het ontwerp is van de hand van VenhoevenCS architecture + urbanism. De oplevering wordt verwacht in 2020.

Gymworld Zoetermeer is een nieuwe gymnastiek-accommodatie die de gehele gymnastieksport in Zoetermeer moet versterken. Het gebouw kan op termijn dé trainings-en wedstrijdlocatie worden voor maar liefst 4.000 Zoetermeerse gymnasten en is daarnaast bestemd voor breedtesport en voor talentontwikkeling. De grootste verenigingen die straks in het complex een plek krijgen zijn GV Pro Patria en CGV Zoetermeer. Ook zal er straks ruimte zijn voor free running, dansen, een sport-medische voorziening zoals fysiotherapie en een horecabedrijf.

Met zijn hoog opgetilde dynamische volumes, manifesteert Gymworld zich als een wolk aan de entree naar Zoetermeer. Een ‘sportwolk’ die middels zijn verschijningsvorm de sportieve ambitie van de stad uitdraagt.

Gymworld Zoetermeer door Venhoeven CS. Beeld VingtSix

Gymworld Zoetermeer door Venhoeven CS. Beeld VingtSix

Het concept van het gebouw is een ‘wolk’ van bijzondere volumes die boven het landschap zweeft. Ieder volume representeert een van de vier hoofdidentiteiten van het gebouw; turnen, dans, trampolinespringen of freerunning. Welke van deze sporten er in welk volume schuilt gaat, is van buitenaf te herleiden aan de hand van de gevel. Voor elk van de genoemde sporten is een patroon gedestilleerd uit de voor die sport specifieke bewegingen en/of objecten, welk het uitgangspunt vormt voor het gevelontwerp.

Gymworld Zoetermeer door Venhoeven CS. Beeld VingtSix

De volumes verschillen ten opzichte afmeting en hoogte waardoor het gebouw vanuit elke richting een andere dynamische aanblik heeft. De ruimte tussen de volumes wordt bekleed met houten delen en op verschillende plekken wordt begroeiing in en op het gebouw geïntegreerd. Dit komt ten goede van de biodiversiteit, draagt bij aan de waterberging en bewerkstelligt een zachtere overgang naar de relatief groene omgeving.

Door het gebouw vijf meter op te tillen van het maaiveld, krijgt het groen de ruimte om onder het gebouw door te lopen en wordt passanten zicht op het achterliggende landschap geboden. Het optillen van het gebouw heeft als bijkomend voordeel dat er extra ruimte ontstaat voor overdekt buitensporten, zoals  freerunnen en de benodigde parkeerplaatsen zonder dat dit gepaard gaat met een extra ruimteclaim.

Via de monumentale entreetrap, wordt de bezoeker direct naar het clubhuis geleidt: het hart van het gebouw met zicht op alle sportfuncties. Hier draait alles om ontmoeting en het creëren van (nieuwe) samenwerkingsverbanden tussen de verschillende gebruikers.

Projectgegevens:

Ontwerp: Venhoeven CS architecture + urbanism
Projectteam: Jos-Willem van Oorschot, Tjeerd Hellinga, Hermen Jansen, Eliza Mante, Max Fleer
Aannemer: Remmers Bouwgroep
Installaties: Nelissen
Constructie: Verhoeven en Leenders
Impressies: VingtSix

Lees ook:

Foto's

Reageer op dit artikel