nieuws

Update – Wereldwijde ontwerpvoorstellen Notre-Dame Parijs

Architectuur

Update – Wereldwijde ontwerpvoorstellen Notre-Dame Parijs
Beeld: Who Cares Design

Na de (bijna) verwoestende brand van de Notre-Dame in Parijs en de aankondiging van de Franse president Macron voor de herbouw gingen bureaus aan de slag met een ontwerp. De ontwerpvoorstellen bundelen we in een overzicht dat regelmatig een update krijgt.

In plaats van Notre-Dame te voorzien van een park, zoals verschillende ontwerpers hebben gesuggereerd, wil studio Ulf Mejergren Architects uit Stockholm een openbaar zwembad bovenop de kathedraal. Het openluchtzwembad, dat “ongeëvenaarde uitzichten over Parijs” zou hebben, zou worden omringd door de 12 standbeelden van de apostelen die vóór het vuur van het dak waren verwijderd.

Het zwembad van Ulf Mejergren Architects

Louis Vuitton vs Pedro Ribs

Pedro Ribs, art director bij de Braziliaanse studio Entrequadra Novas Mídias, heeft een Notre-Dame ontworpen als reactie op de donatie Louis Vuitton voor 200 miljoen euro. Het project ziet de kathedraal herbouwd zoals het was voor het vuur, maar met de Louis Vuitton-opdruk gebruikt over het dak en plein voor de westelijke ingang. De Louis Vuitton Notre-Dame zou compleet zijn met het logo van het modemerk op de roosvensters en op vlaggen die vanaf de torens en herbouwde torenspits vliegen.

Beeld Pedro Ribs, Studio Entrequadra Novas Midias

Parkeergarage door Yung Yonge en Rob Cross

Yung Yonge bedacht dat het dak van de Notre Dame in een parkeergarage zou worden veranderd, zoals een opgraving in de cultuur van Noord-Amerika. Hij twitterde het beeld met het bijschrift: “Als Noord-Amerikanen de leiding krijgen over de reconstructie van de Notre-Dame”. De Ierse architect Rob Cross werkte het voorstel verder uit door de parkeerplaats aan te aan een structuur met meerdere verdiepingen.

Car Park Notre Dame

Beeld: Yung Yonge en Rob Cross

Quasimodo’s Penthouse door Who Cares Design

Who Cares Design heeft voorgesteld om een dakvilla te bouwen voor Quasimodo, de fictieve figuur uit Victor Hugo’s boek De Klokkenluider van de Notre-Dame op de top van de kathedraal. Het penthouse, dat zich uitstrekt over de kruising van de kathedraal, is ontworpen om het vorige huis van Quasimodo op de zolder van Notre-Dame te vervangen.

Beeld: Who Cares Design

Mc Notre-Dame

Kan de Notre-Dame worden getransformeerd tot ’s wereld grootste fastfood restaurant. Een onbekende ontwerper plaatste zijn voorkeur op Reddit. Het dak van de kathedraal krijgt rode dakpannen zoals alle vestigingen van de fastfoodketen met daarop de gele/gouden M.

Circus Notre-Dame

Eveneens van een onbekende ontwerper is het voorstel om van de kathedraal een circus te maken.

The Dome door Juan Françisco Ronda

Ontwerper Juan Françisco Ronda ziet de Notre Dame als een monument voor de vrede. Het gebouw zou worden ingesloten in een doorschijnende koepel ondersteund door een kolom die uit de kruising van de kathedraal ontspruit.

Notre Dame Juan francisco

Studio NAB

Studio NAB stelt een ‘kasdak’ voor als nieuw dak voor de afgebrande kathedraal. Onder het dak komt een botanische tuin die de herintroductie omvat van biodiversiteit, educatie en solidariteit en beschikbaar voor iedereen.

De kas zou professionele herintegratie mogelijk maken door middel van voorlichting over stedelijke landbouw, tuinbouw en permacultuur. Het bureau wil kinderen opnieuw verbinden met de natuur door middel van educatie workshops.

Ontwerpvoorstel wederopbouw Notre Dame door Studio NAB

De bijen(korven) die de brand op het dak overleefden dienden als inspiratie voor het bureau. Studio NAB bedacht een centrale bijenkorf waarmee bezoekers kunnen worden getraind in het houden van bijen of meer leren over de insecten zelf. Een uit het vuur gered verbrand eikenhouten raamwerk kan worden hergebruikt als plantenbakken en voor faciliteiten die in de kas aanwezig zijn. Het dient daarnaast als een symbool van het heden en verleden van de kathedraal en als een metafoor tussen oud en nieuw.

Glas en kristal

Foster + Partners hebben zich aangesloten bij een reeks ontwerpbureaus die deelnemen aan de internationale wedstrijd om een vervangende torenspits voor de Notre Dame te ontwerpen. The Times schrijft dat Foster een vervanging van glas en staal voorstelt die ‘licht en luchtig’ zal zijn. Ian Ritchie, ontwerp van de spits van Dublin, een monument van 120 meter, zei tegen de krant dat hij een ontwerp voor een torenspits van kristal wil insturen, als een een ‘broos, super-slank reflecterend kristal naar de hemel.’ Om de windbelasting te elimeren is het volgens Ritchie nodig om tenminste 50 procent van de ruimte open te houden, ‘een mooie hedendaags ornament van glazen kristallen en roestvrij staal.’ Ook de Italiaanse architecten Massimiliano en Doriana Fuksas stellen een eigentijds dak voor met een torenspits gemaakt van Baccarat-kristal die ’s nachts verlicht wordt.

Mathieu Lehanneur plaatste op Instagram zijn idee, een volledig nieuw ontwerp voor de torenspits.

Lehanneur Notre Dame

Atelier MB

Een ander voorstel kwam van Ray Makin van Atelier MB. Hij suggereerde, net zoals veel andere architecten, een glazen dak voor de kathedraal. ‘Als mensen een kathedraal van deze omvang nodig hebben dat dienst het serieus te worden overwogen een glazen dak te bouwen waarmee het gotische gebouw een overvloed van natuurlijk licht binnen krijgt’. Een andere suggestie was een kleinere, alternatieve kerk in de ruïnes van het gebouw te maken.

Zowel het voorstel van Ritchie als van Makin konden op bijval van Foster rekenen, hij vindt dat de nieuwe torenspits voor de Notre-Dame ‘een kunstwerk van licht’ moet zijn. Tegelijkertijd voegt hij er aan toe ‘het moet eigentijds en spiritueel zijn, het moet de zelfverzekerde geest van de tijd bevatten.’D

Russisch voorstel

Russisch voorstel opbouw Notre Dame

Alexander Nerovnya’s uit Rusland bedacht eveneens een glazen dak voor de Notre Dame

De inwoners van Rusland leefden eveneens mee met de brand in Parijs. De Russische autoriteiten boden direct hun hulp aan bij de restauratie van de kathedraal. Alexander Nerovnya wilde niet wachten op een Russische prijsvraag die is aangekondigd en maakte een ontwerp voor een Notre-Dame met een glazen dak.

Russisch voorstel voor opbouw Notre Dame

Alexander Nerovnya’s voorstel voor het nieuwe dak van de Notre Dame.

Meer voorstellen

Op de Instagrampagina: Notre-dayummmm een overzicht van de binnenkomende voorstellen, waaronder deze van Studio Kiss The Architect uit Cyprus. Zij hebben voorgesteld de torenspits te herbouwen met een eclectische mix van bogen en ballen die rond een centrale trap zijn gewikkeld. Het voorstel is een bewerking van een ander concept door de studio, A Foolish Folly, geplaatst op de top van de kathedraal.

vizumatelier voorstel Notre-Dame

Het voorstel van Vizum Atelier voor de nieuwe spits van de Notre-Dame

Notre-Dame Kiss the Architect

Idee van Kiss the Architect

Maarten van Lankvelt Notre Dame

Maarten van Lankvelt uit Veghel bedacht nieuw glas in lood voor de katedraal.

Oproep aan president Macron

Duidelijk is dat de snelheid waarmee de Franse president Macron de Notre Dame weer wil opbouwen op verzet stuit van architecten (1100), conservatoren en kunsthistorici van over de hele wereld. Zij deden een oproep aan de president om de tijd te nemen voor de wederopbouw. Ze doen dit in een open brief in de Franse krant Le Figaro.

Om haast te kunnen maken met de wederopbouw nam de Franse regering vorige week een noodwet aan. Op deze manier hoeft er bijvoorbeeld geen rekening te worden gehouden met regels voor het behoud van beschermd erfgoed.

Volgens NOS-correspondent Frank Renout moet er veel waarde worden gehecht aan de oproep in Le Figaro. “Deskundigen uit de VS, Duitsland en Japan die een open brief schrijven van een halve pagina. Dat gebeurt niet iedere dag. Het is een belangrijke oproep.”

De deskundigen maken zich zorgen. “Ze willen dat de restauratie goed wordt uitgevoerd. Er moet eerst worden gekeken wat de problemen zijn in de kathedraal en hoe die hersteld moeten worden. Daarna moet er pas worden gekeken hoe snel dat kan gebeuren”, vertelt Renout.

De schrijvers van de open brief waarschuwen dat de herbouw van de kathedraal geen onderdeel moet worden van een politieke agenda. “Het gaat om een wereldberoemd monument met historische waarde. De renovatie moet daarbij passen”, zegt Renout.

Voor de wederopbouw is inmiddels al een miljard euro opgehaald. Renout: “Dat is meer dan genoeg geld om de Notre-Dame te restaureren. Er hebben zich inmiddels andere kerken en monumenten gemeld die het geld dat overblijft wel kunnen gebruiken.”

De Franse regering gaat in elk geval aan architecten uit Frankrijk en het buitenland vragen om een nieuw ontwerp voor de torenspits te maken. De architecten krijgen veel vrijheid. Het hoeft geen replica van de oude torenspits te worden. (Bron: NOS.nl)

De redactie zal de voorstellen nauwlettend in de gaten houden en deze pagina regelmatig updaten.

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel