nieuws

Stylos en Olivier Grôssetete bouwen kartonnen kunstwerk met Delft

Architectuur

Stylos en Olivier Grôssetete bouwen kartonnen kunstwerk met Delft
Stylos en Olivier Grôssetete bouwen kartonnen kunstwerk in Nieuw Delft. Beeld Karin Janssen

Voor haar 25e lustrum heeft Stylos samen met inwoners van Delft een kartonnen kunstwerk gebouwd. Onder leiding van de Franse kunstenaar Olivier Grôssetete is zo het project ‘Bouwen met Delft’ gerealiseerd.

D.B.S.G. Stylos, de studievereniging van Bouwkunde aan de TU Delft, viert dit jaar haar 125ste verjaardag. Naast de evenementen voor studenten heeft Stylos ook een project opgezet voor alle inwoners van Delft. Naast het nieuwe station door Mecanoo, midden in de stad, is een kartonnen kunstwerk verrezen.

Voor ‘Bouwen met Delft’ heeft de studievereniging de Franse kunstenaar Olivier Grôssetete uitgenodigd. Grôssetete is de bedenker van het sociale project ‘The Participative Monumental Construction’. Hiervoor ontwerpt hij grote kartonnen bouwwerken, die alleen door heel veel mensen samen in elkaar gezet kunnen worden.

Bouwen met Delft

Voor het opbouwen van het kartonnen bouwwerk zijn verschillende workshops in de stad georganiseerd. Alle inwoners van de stad werkten samen om de onderdelen voor het kartonnen bouwwerk in elkaar te zetten.

Op donderdag 9 mei was het dan zover. De toren werd van onderaf in rap tempo opgebouwd, laag voor laag. Meer dan 500 vrijwilligers hielpen mee en trokken veel bekijks. Helaas heeft het bouwwerk de wind en regen die nacht niet doorstaan, maar de foto’s geven een mooi beeld van het eindresultaat.

Huis van Delft

Op deze locatie naast het nieuwe station zal straks het Huis van Delft, ook wel House of Delft genoemd, verrijzen. Dit gebouw is ontworpen door Patrick Koschuch (KOSCHUCH Architects) en vormt een ‘moderne vertaling van de oorspronkelijke woon- en geboortehuizen van belangrijke Delftse pioniers’.

De bouw van dit project start later dit jaar. Tot die tijd is er op het braakliggende bouwveld plek voor tijdelijke initiatieven zoals het kartonnen kunstwerk door Stylos en Olivier Grôssetete. Eerder is er al een tulpenveld aangelegd waar iedereen zelf een bosje bloemen kon plukken.

Tijdelijk tulpenveld in Nieuw Delft. Beeld Karin Janssen

Beeld Karin Janssen

Lees verder

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel