nieuws

Pieter Wester (Inbo) overleden

Architectuur

Pieter Wester (Inbo) overleden

Ons bereikte het verdrietige bericht dat architect Pieter Wester, werkzaam bij Inbo, op 15 mei jl. is overleden. Pieter was vanaf 1986 tot aan zijn pensioen in 2010 inspirator en boegbeeld van het bureau, zo schrijft Inbo in haar In Memoriam.

In Memoriam Inbo

‘Velen beschouwen de mens Pieter Wester als een inspirerend voorbeeld. Als echte Fries nuchter, standvastig en recht door zee. Maar ook een emotioneel en bevlogen mens. Pieter agendeerde en prioriteerde de inhoud van het vak. Hij kwam met het bureau van Gjalt de Jong in 1986 bij Inbo. Voor Pieter stond altijd de inhoud voorop. Dit uitte zich in zijn interesse en waardering voor de talenten van jonge mensen. Hij organiseerde inspirerende architectenoverleggen en gaf jonge collega’s kansen door met hen samen te werken in zijn eigen projecten en bood talent zijn enthousiasmerende visie op ons boeiende vak en ons bureau. In één verbluffend trefzekere schets verbeeldde hij de kracht van Inbo.

Pieter werkte aan talloze woningbouw-, zorg- en utiliteitsbouwprojecten. Het hoofdkantoor van KPN in Amersfoort is een prachtig voorbeeld van zijn conceptuele kracht en liefde voor het ambacht. Voor zijn eigen familie bouwde Pieter in Drachten een woonhuis dat opvalt door verrassende ruimtelijkheid en verfijnd materiaalgebruik. En zonder Pieters initiatief en eindeloze inzet was het Museum Belvedère in Oranjewoud, dat hij samen met Eerde Schippers heeft ontworpen, nooit gerealiseerd.

Pieter had binnen Inbo vele rollen. Hij was architect en partner in Drachten. Als bestuurder van Inbo was Pieter eindverantwoordelijk voor de stedenbouwgroep en de architectengroepen in Drachten, Eindhoven en Amsterdam. In al deze rollen bleef hij zichzelf – Pieter Wester, architect.

Voor ons was en is Pieter nog dagelijks een voorbeeld.’

 

Reageer op dit artikel