nieuws

Ontwerp bekend verbouwing station Groningen

Architectuur

Ontwerp bekend verbouwing station Groningen

Groningen heeft een van de fraaiste monumentale stations van Nederland. De komende jaren wordt het station uit 1896 ingrijpend verbouwd met behoud van de monumentale onderdelen van het station. Strukton Civiel is met hun team, dat onder meer bestaat uit Koen van Velsen architecten, RoyalHaskoningDHV, Robert Jan Vos, Tak restauratie architecten en kunstenaar Gabriel Lester, gekozen als voorkeursaanbieder voor deze opgave.

Het ontwerp toont onder andere een nieuwe voetgangerspassage, fietstunnel, fietsenstalling, busonderdoorgang, busstation en langere perrons. De keuze viel op Strukton, omdat zij naast prijs het beste scoren op criteria als ontwerp, duurzaamheid, beperking van overlast en aansluiting op monumentale onderdelen van het station. Ze bereiken dat door in te zetten op duurzame, robuuste en herbruikbare materialen, met het bestaande historische stationsgebouw als inspiratie.

De komende maanden wordt het ontwerp verder in detail uitgewerkt. In oktober hoopt ProRail het contract definitief te kunnen gunnen. Alle betrokken partijen gaan de komende maanden samen aan de slag om dit moment te halen zodat de werkzaamheden bij het station in 2020 kunnen starten.

Groningen Spoorzone

ProRail werkt samen met provincie Groningen, gemeente Groningen en NS aan project Groningen Spoorzone. Aanpassingen aan sporen en stations tussen Haren en Groningen zorgen voor een goede bereikbaarheid van Groningen. Reizigers per trein, bus, fiets en te voet kunnen in de toekomst comfortabel, snel en gemakkelijk hun bestemming bereiken.

Bron: ProRail

Reageer op dit artikel