nieuws

Nieuwbouw Plus Ultra II op Wageningen Campus

Architectuur

Nieuwbouw Plus Ultra II op Wageningen Campus

Na de oplevering van bedrijfsverzamelgebouw Plus Ultra op Wageningen Campus, start Kadans Science Partner met de bouw van een vergelijkbaar complex: Plus Ultra II. Proof of the sum is verantwoordelijk voor het architectuurontwerp.

Toelichting Proof of the sum – Eind 2015 is op Wageningen Campus ‘Plus Ultra’ een ontwerp van Wiegerinck in gebruik genomen. Dit door Kadans Science Partner ontwikkelde en geëxploiteerde gebouw biedt ruimte aan startende, groeiende en gevestigde bedrijven en organisaties in de wereld van agro, food, biobased, gezonde life-style en leefomgeving. Met een divers scala aan kantoren, laboratoria, pilothallen, vergaderruimtes en ontmoetingsplekken faciliteert Plus Ultra de vorming van een sterke community tussen alle ‘bewoners’ van het centraal gelegen gebouw op Wageningen Campus.

Plus Ultra II Proof of the Sum

Bedrijven en organisaties willen graag onderdeel wor­den van deze community op Wageningen Campus. Omdat Plus Ultra volledig is verhuurd ontstond de behoefte aan extra ruimte. Daarnaast is vanuit Wageningen University, StartLife en haar partners de vraag gekomen om een perma­nente ruimte te maken voor de studenten incubator (StartHub), vroege fase startups en Technostarters. Tot slot is de wens uitgesproken om de toekomstige student challenges te hosten in en om de Plus Ultra-community. Om al deze starters en challenges een plek te geven is een langjarig huurcontract met de universiteit gesloten.

Plus Ultra II Proof of the Sum

Plus Ultra II

Kadans Science Partner wil hieraan tegemoetkomen en heeft daarom het initiatief genomen een nieuw bedrijfsverzamelgebouw ‘Plus Ultra II’ te ontwikkelen naast (en verbonden met) het bestaande Plus Ultra. In de ruim 10.500 m2 tellend nieuwbouw is ruimte voor zowel startende, groeiende als gevestigde bedrijven en organisaties, waarbij iedere partij een bijdrage levert en meebouwt aan de community.

Plus Ultra II zal een grote groep ondernemende bedrijven, starters en student-challenges samenbrengen rondom voeding, landbouw, duurzaamheid en gezondheid. De plek voor deze community zal bijdragen aan kennisdeling, synergie en communicatie.

Plus Ultra II Proof of the Sum

Flexibel

Plus Ultra II is een flexibel indeelbaar bedrijfsverzamelgebouw met kantoren, laboratoria, vergaderruimten en een werkplaats. Het bereiken van maximale flexibiliteit start met het maken van een universeel grid gebaseerd op een module van 3,60m. Het volume ontwikkelt zich op basis van deze module over een lengte van ca. 80m x 40m.  Om daglicht tot diep in alle kantoorruimtes toe te laten worden in dit basisvolume twee grote atria aangebracht. Deze atria vormen de spreekwoordelijke longen van het gebouw en versterken de belevingskwaliteit voor alle gebruikers en bezoekers van Plus Ultra II. Het gebouw krijgt aan de noordzijde een toegang vanuit de campus en aan de zuidzijde een toegang vanuit een nieuw (te ontwikkelen) parkeergebouw.

Plus Ultra II Proof of the Sum

De vaste elementen van Plus Ultra II zoals liften, vluchttrappenhuizen en technische schachten worden op de meest donkere gedeeltes van de plattegrond gepositioneerd zodat zij minimaal verstorend werken. De gemeenschappelijke elementen als vergad­erruimten, open trappen en koffievoorzienin­gen worden centraal in het gebouw geprogrammeerd. Hierdoor ontstaat een kloppend hart als verbindend element tussen beide atria. Rondom beide atria ligt de logistieke ontsluit­ing die toegang geeft tot de vrij indeelbare kantoor- en laboratoriumvloeren.

De flexibiliteit qua structuur en installaties van Plus Ultra II laat toe om bedrijven te huisvesten vanaf het niveau van één enkele kantoormodule tot een halve of volledige verdieping.

Duurzaam

Plus Ultra II wordt uiterst duurzaam ontwikkeld. Om het Excellent-niveau te behalen, wordt geïnvesteerd in flexibiliteit, ruime verdiepingshoogte, robuuste materialen, triple-glas en efficiënte installaties. Zo wordt een nieuwe WKO-installatie aangelegd om de noodzakelijke verwarming en koeling voor het gebouw te leveren en wordt het volledige dak voorzien van PV-panelen. Warmterugwinning, LED-verlichting en afwezigheidsdetectie zijn uiteraard vanzelfsprekend.

Proof of the sum heeft in samenwerking met Nelissen en ABT een Voorlopig Ontwerp Plus (VO+) ontwikkeld. Via een meervoudige onderhandse selectie is op basis van dit VO+ een bouwteam gevormd met Goossen Te Pas Bouw, Instaan en JWR Elektrotechniek. Proof of the sum heeft samen met de uitvoerende partijen het ontwerp verder doorontwikkeld tot een Definitief Ontwerp. Inmiddels is de uitvoering gestart en zullen de eerste huurders naar verwachting in het voorjaar van 2020 hun intrek nemen in Plus Ultra II.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel