nieuws

Expositie Le Corbusier. Linkeroever – Chandigarh

Architectuur

Expositie Le Corbusier. Linkeroever – Chandigarh
Model of the Plan Voisin for Paris by Le Corbusier displayed at the Nouveau Esprit Pavilion (1925)

In het MAS | Museum aan de Stroom in Antwerpen kan je tot 18 augustus de tentoonstelling ‘Le Corbusier. Linkeroever & Chandigarh’ bezoeken. De Zwitsers-Franse architect Le Corbusier (1887-1965) maakte in 1933 plannen voor Antwerpen-Linkeroever die nooit werden uitgevoerd. Twintig jaar later tekende Le Corbusier in het noorden van India de volledig nieuwe stad Chandigarh, die wél werd gerealiseerd. Het was de verwezenlijking van zijn droom.

De expo neemt de bezoeker mee in de ideeën van Le Corbusier en laat zien hoe bewoners vandaag leven in een bedachte stad, lang nadat de architect vertrokken is. Bezoekers ontdekken een stuk geschiedenis van de steden en duiken tegelijk in het dagelijkse leven van de bewoners.

Het MAS legt steeds de nadruk op de verbondenheid van de havenstad Antwerpen met de wereld. De tentoonstelling ‘Le Corbusier. Linkeroever & Chandigarh’ presenteert de verbondenheid tussen twee plekken. Ze toont het ontstaan ervan, maar laat ook zien hoe bewoners er vandaag leven in modernistische architectuur.

Voor deze tentoonstelling bouwde het MAS voort op het concept dat de Cité de l’architecture & du patrimoine in Parijs ontwikkelde voor de tentoonstelling ‘Chandigarh, 50 ans après Le Corbusier. Le devenir indien d’une ville moderne ‘(van 11 november 2015 tot 29 februari 2016). Het MAS herwerkte het concept rond de documentaire over Chandigarh van Christian Barani en voegde in de expo een tweede deel toe over Le Corbusier en de Antwerpse Linkeroever. De tentoonstelling in het MAS werd gerealiseerd in samenwerking met de Fondation Le Corbusier.

Veelzijdigheid

De Frans-Zwitserse architect Le Corbusier (1887-1965) was naast architect ook meubelontwerper, schilder, beeldhouwer en een invloedrijke theoreticus. Omstreeks 1930 hield hij zich steeds meer bezig met stedenbouw. De stad werd zijn speeltuin. Le Corbusier geloofde dat een stad het leven kon verbeteren door hoe ze was gebouwd.

In 1935 publiceerde hij zijn modelstad ‘La Ville Radieuse’, een aanklacht tegen de negentiende-eeuwse stad met smalle straten, donkere huizen en een gebrek aan hygiëne. In ‘La Ville Radieuse’ leeft de mens in een geordende, functionele stad met veel groen en kunnen voetgangers zich vrij bewegen. Het theoretische model van Le Corbusier kreeg veel kritiek te verduren, onder meer omdat het een kaalslag zou betekenen van de historische stadskernen.

Plan Ville Radieuse Le Corbusier

Le Corbusier zag in het Antwerpse project een kans om La Ville Radieuse voluit toe te passen. Het project zou hem vijf jaar bezighouden, maar de wedstrijd eindigde zonder winnaars en ook de plannen van Le Corbusier werden nooit uitgevoerd. De aanleg van Linkeroever zal pas vele jaren later van start gaan, als in de jaren ’50 van de vorige eeuw de groei van de haven en de stadsvlucht voor een razendsnelle uitbreiding zorgen. Pas bij een tweede wedstrijd in 1961 krijgt Linkeroever zoals we het nu kennen vorm met de plannen voor ‘Europark’, een modernistische hoogbouwwijk in een groene omgeving, maar met weinig sociale voorzieningen.

Le Corbusier. Linkeroever & Chandigarh is te bezoeken tot 18 augustus.  Meer informatie www.mas.be/nl/le-corbusier.

Lees verder bij de bron

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel