nieuws

Groosman en VORM winnen met BinckPARK tender Trekvlietzone kavel 1B

Architectuur

Groosman en VORM winnen met BinckPARK tender Trekvlietzone kavel 1B
Impressie BinckPARK Trekvlietzone 1B door Groosman en VORM

Bij de Fokker Haven in de Binckhorst van Den Haag komt BinckPARK, een stoere en industriële parkeergarage naar een ontwerp van Groosman en VORM. De garage verwijst met zijn ontwerp naar het rauwe karakter van de wijk. De op de garage gelegen collectieve daktuin moet een oase van rust in de bruisende Binckhorst worden.

Toelichting Groosman – De centrale, openbare parkeergarage biedt ruimte aan circa 600 parkeerplaatsen. In de plint komt een gevarieerd programma met city lofts en een mobility hub. Op het dak verrijst een circulair en klimaatadaptief dakpark. Het plan is door de Gemeente Den Haag uitgeroepen als winnaar van de aanbesteding Trekvlietzone kavel 1B.

Gelaagde opbouw

Het gebouw sluit naadloos aan bij zijn omgeving en de naastliggende woontorens op kavel 1A (LEVS architecten ism met Flux landscape architecture) en 1C door een doorlopende 9 meter hoge plint. De plint is op een zeer gevarieerde manier ingevuld met de voetgangersentree en auto-inrit van de parkeergarage, 10 city lofts en een mobility hub. De woningbouw in de plint zorgt voor interactie op maaiveld en een aantrekkelijke routing naar de Fokkerhaven. In de city lofts zijn verschillende indelingsvarianten mogelijk en de bewoners kunnen de begane grond als hun eigen woon-/werkruimte gebruiken. De mobility hub ontstaat door de parkeerfunctie van de parkeergarage uit te breiden met deelauto’s, deelfietsen en andere (deel)mobiliteitsconcepten.

Boven de plint is het gebouw in de bovenste lagen geheel geprogrammeerd als parkeergarage. De hoogte van de stedelijke laag sluit aan bij kavel 1A en 1C en geeft een herkenbare en uniforme uitstraling van kavel 1. Het dak is ingevuld met een daktuin die door de bewoners van de woontorens gebruikt kan worden. Hierop komt een pergola constructie die fungeert als energiedak en in samenspraak met de bewoners ingevuld kan worden met speeltoestellen, zitelementen, hangmatten en groengeleiders.

BinckPARK Trekvlietzone 1B Den Haag door Groosman en VORM

Stoer en duurzaam

BinckPARK is een industrieel en gelaagd gebouw. Door de horizontale opdeling in verschillende gevelprincipes ontstaat een gevarieerd beeld aan de Verlengde Zonweg. Doordat de plint een overwegend glazen invulling met aluminium kozijnen heeft, zijn alle publiekstoegankelijke functies duidelijk waarneembaar.

Boven de glazen plint, die aansluit op de schaal van de straat, bevat BinckPARK over vijf lagen een elementengevel die vanwege zijn interactie met de wijk als één gebaar ontworpen is. De elementengevel bestaat uit een repeterend patroon van B’s en P’s, de eerste letters van BinckPARK. Deze letters, ontworpen i.s.w.m. Monice Janson, zijn overhoeks heel duidelijk te lezen, terwijl als je er loodrecht op staat, de kijker veel transparantie ervaart. Dit ruimtelijke spel geeft het gebouw zijn stoere en herkenbare uiterlijk. De open structuur van de karakteristieke elementengevel zorgt ervoor dat er altijd voldoende daglicht in het gebouw aanwezig is en dat de natuurlijke ventilatie in het gebouw gewaarborgd blijft. Kenmerken van deze gevel zijn ook terug te vinden in de plint.

Bovenop deze elementengevel staat een rauwe industriële optopping. De collectieve daktuin, heeft een PV-constructie die zorgt voor duurzame energie, het voorkomen van windhinder en de nodige beschutting. De stalen constructie is voorzien met eenzelfde gevel, voorzien van een markante belettering, maar ook een plek voor natuurinclusieve maatregelen zoals vogelhuisjes en nestkastjes.

BinckPARK Trekvlietzone 1B Den Haag door Groosman en VORM

BinckPARK Trekvlietzone 1B Den Haag door Groosman en VORM

Natuurinclusief en klimaatadaptief dakpark

BinckPARK biedt onderdak aan een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Ecologische principes worden ingezet om de biodiversiteit van de stad te versterken, voor verbetering van het stadsklimaat (lucht, water en warmte) en voor het verrijken van collectieve plekken. In het park, ontworpen door FLUX,  worden verschillende verblijfsmogelijkheden gecreëerd voor het stimuleren van ontmoeting. Verschillende collectieve plekken worden samen met toekomstige bewoners ingericht. De buitenruimte wordt volledig ingericht met duurzame en circulaire materialen van bio-composiet en gerecycled beton.

BinckPARK wordt gebouwd door Continental Car Parks en Binder Groenprojecten. Groosman en VORM werken samen met FLUX landschapsarchitecten, Buro Bouwfysica, W/E Adviseurs, Pieters Bouwtechniek, Klimaatgarant, Vaeconen Monice Janson. De oplevering staat gepland in juni 2022.

Trekvlietzone Den HaagAan de Trekvliet en de Fokkerhaven in de Binckhorst ontstaat een heel nieuw woon-werkgebied: de Trekvlietzone. Er komen drie nieuwe locaties voor wonen en werken in de Trekvlietzone. Projectontwikkelaars maken ontwerpen voor drie (Kavels 1A, 1B en 1C) rond de Fokkerhaven. Eind 2018 presenteerden zij hun voorstellen. De gemeente kiest de drie beste uit. Daarna kunnen de winnaars met de uitwerking van de bouwplannen beginnen. Eind 2019 start de bouw en de verwachte oplevering is eind 2021. In het projectplan Trekvlietzone staan de gemeentelijke plannen op hoofdlijnen. Zoals wat de komst van woningen en bedrijfsruimte betekent voor het stratenplan.

 

 

Reageer op dit artikel